BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,56
HABER /  GÜNCEL

Başbakan'ın damadına ağır suçlama!

Başbakan'ın damadının genel müdürü olduğu Çalık Holding'in kaçak katlar yaptığı öne sürüldü

Abone ol

Başbakan'ın damadının genel müdürü olduğu Çalık Holding, TOKİ'den ucuza kaptığı ve belediyenin imar 'jest'leriyle donattığı arazisine kaçak katlar çıktığı iddia edildi.

TOKİ'den ucuza kapattığı TEM otoyolu üzerindeki boğaz manzaralı bakir araziyi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) çıkan ayrıcalıklı imar planı tadilatlarıyla daha da değerli hale getiren Çalık, BirGün gazetesinden Onurkan Avcı'nın haberine göre, inşaatına başladığı villalara 2'şer katı kaçak olarak yaptı. Kaçak  katlar TEM otoyolundan rahatlıkla görülebilmesine rağmen, usulsüz inşaata 'dur' diyen yok.

"ÇALIK İLE BELEDİYE'NİN BAĞLARI SIKI"

Erdoğan'ın Emniyet Mahallesi'ndeki evine 500 metre uzaklıktaki araziye ilişkin konuşan İBB Meclis üyesi Doğan Tekel, "Çalık izni alacağına o kadar emin, aradaki bağ o kadar kuvvetli ki; önce binayı yapıp sonra belediyeden iznini isteyecek" diye konuştu. Bir yıl sonra bir zamanlar koruma alanı sayılan yeşil arazide toplam 76 kaçak kat olacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Genel Müdürlüğünü yaptığı Çalık Holding bünyesindeki Çalık Grubu'nun, koruma alanında olduğu gerekçesiyle kısıtlı imar hakkı olduğu için 2006'da Başbakanlığa bağlı Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) aldığı İstanbul Üsküdar'daki yeşil arazide sağladığı rant giderek katlanıyor.

YARGIYI DA ARKADAN DOLANDI


İstanbul Üsküdar'ın yeşil sırtlarındaki, büyük ölçüde koruma alanı içerisinde bulunan 96 dönümlük arazi için Çalık'ın teklif ettiği ve İBB'nin 2008'de onayladığı plan tadilatı, Mimarlar Odası'nın açtığı davayla 'şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uymadığı' gibi gerekçelerle iptal edilmişti. Planda küçük değişiklikler yaparak ısrarını belli eden Çalıklar, ufak değişiklikleri yeni bir planmış gibi göstererek sonunda arazileriyle ilgili muradına erdi.
Çalıklar'ın; eski Karayolları arazisinde yapacağı ve 3. derece doğal SİT alanında bulunan tripleks villalar diyarı projesi, İBB Meclisi tarafından 16 Nisan 2010'da tüm itirazlara rağmen onaylanmıştı. Erdoğan'ın Emniyet Mahallesi'ndeki evine 500 metre uzaklıktaki araziyle ilgili plan değişikliği, yine İBB'ye bağlı bulunan kurum ve kuruluşların çoğunun olumsuz ya da şartlı görüş bildirmesine rağmen 'olur' almıştı.

Koruma Kurulu, TOKİ ve İBB gibi kurumlarca belirlenmişti. Önce Parçalar halinde; 1. derece sit alanı, park alanı ve yol alanı olarak planlanan arazi, onaylanan tekliften sonra konut alanı, yönetici merkez alanı ve dini tesis alanı olarak düzenlendi.

TOPLAM 76 KAÇAK KAT YAPILACAK

 2006'da yapılan ihaleyle Çalık'a geçen arazi 2005 yılına kadar doğal SİT Alanı'ndayken (koruma alanı) İstanbul 6 Nolu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, koruma derecesi düşürülerek 3. derece doğal sit alanı ilan edilmişti. Böylece 6.50 metre yükseklikle 2 kat yapılara açılan arazi, son geçirilen plandaki 9.50 metre yükseklik hakkı notuyla 3 katlı villalara ev sahipliği yapabilecek duruma getirildi.
Arazinin eğimli olması nedeniyle, eğimin aşağıda kalan kısmından zeminin belirleneceği notuyla ortaya çıkacak katlarsa 'iskan edilebilir' notuyla meşrulaştırıldı.
Önceki planda 120 adet tripleks villa yapmak için kolları sıvayan Çalık'ın son kararının arazide 38 villa inşa etmek olduğu öğrenildi. Ancak villa sayısını düşüren Çalık, kısmi zararını telafi etmenin yolunu AKP'lilerin oylarıyla kabul edilen plan teklifinde bile maksimum 9.50 metre olarak belirlenen yüksekliği aşmakta buldu. Çalık'ın kaba inşaatını tamamladığı 10'a yakın villanın 5 katlı olduğu görülüyor. Kat yüksekliklerinin genelde 3 metreden hesaplandığını belirten kentbilimcilerin hesabına göre, Çalık söz konusu arazide konut başına 5,50 metre yüksekliğinde ruhsatsız yapı çıkacak ve eğer Çalık 38 villanın tümünü bu koşulla yaparsa, bir zamanlar 1. derece koruma alanı olan arazi üzerinde toplam 76 kaçak kat bulunacak.

"ÇALIK İLE İBB'NİN İLİŞKİSİ ORTADA!"

Üsküdar Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olan CHP'li Doğan Tekel, kendisinin red verdiği plana ilişkin şunları söyledi: "Arazi en başından beri Çalık'a doğru itildi. Ismarlama bir satış yapıldı, ısmarlama planlar çıkarıldı, arazi sit alanı olmaktan men edildi. Bütün bu birliktelik ortada büyük bir rant organizasyonu olduğunu gösteriyor. Emlakçılarla da konuştuk bu konuda, İBB'nin tadilatlarıyla arazinin en az yüzde kırk oranında değerlendiğinde hemfikiriz. Şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu, hukuksuz olduğunu İBB'nin bizzat kendi kurumları resmi evraklarla belirtti ama sonuç ortada. İşte iktidarın çılgın projelerinden biri! Kimilerinin barınacak yer bulamadığı için girdiği gecekondular başlarına yıkılırken, burada TEM'de giden her aracın görebileceği kaçak katlar olmasına rağmen kimse bir şey yapmıyor!" Doğan Tekel, arazinin geleceğini ise şu sözlerle anlatıyor: "Ben meclisin ilk günü itiraz edeceğim ama ben adım gibi biliyorum ki Çalık buranın dava konusu olacağını bildiği için belediyeden yeni bir plan tadilatı isteyecek. Tabi o zamana kadar da inşaatı çoktan bitirmiş olacak. Yani yandaş sermaye önce binayı yapıp, sonra belediyeden iznini istiyor. İzni alacağına o kadar emin, aradaki bağ o kadar kuvvetli ki; gerisini siz düşünün!"