BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.442,08
HABER /  POLİTİKA

Kılıçdaroğlu seçmeni sandığa çağırdı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim gündemine ilişkin canlı yayında açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu "Demokrasiye inanan, demokrasiyi savunan seçmenlerin sandığa gitmesi lazım, oy kullanması lazım.'' dedi.

Abone ol

HDP Eşbaşkanı Sezai Temelli'nin açıklamalarıyla ilgili gelen soruya da cevap veren Kılıçdaroğlu ''Bir eşbaşkan açıklama yapmış, bizi ilgilendirmez. Biz her partinin oylarını istiyoruz.'' şeklinde cevap verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, NTV canlı yayınında Ahmed Arpat ve Seda Öğretir'in sorularını yanıtladı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından satır başları; 

''18 Mart aslında bir ulusun dirilişi, egemen güçlere karşı savaşması, bağımsızlığını koruması bir özgürlük savaşıdır. Ben 18 Mart'ı aynı zamanda Milli Kurtuluş Savaşı’nın bir ön sözü olarak görüyorum. Mustafa Kemal’in kendisini ilk gösterdiği savaşlardan birisidir. Galip geldiğinde İstanbul kurtulmuştur. Ama üzülerek ifade edelim sadece 3 yıl sonra aynı güçler tek bir mermi atmadan Dolmabahçe’nin önünde demirlemişlerdir. O zaman Salih Bozok Atatürk’e der ki, ‘Düşman gemileri var’, ‘Meraklanma geldikleri gibi gideceklerdir’ demiş. O açıdan 18 Mart’ı deniz zaferi olarak anıyoruz ama Şehitler Günü olarak da 18 Mart’ı kutluyoruz. Çanakkale’nin her karışında şehitlerimizin kanı var, acıları var, gözyaşları var. Gerçekten de insanlık tarihi açısından yazılan güçlü bir destan var. Orada şehitler dışında düşman askerleri de yatıyor. O dönem düşman olarak gördüğümüz emperyal güçlerin askerleri de yatıyor. Onlarda her yıl geliyor kendi atalarının öldüğü topraklarda babalarını, dedelerini anıyorlar. Mustafa Kemal o annelere, babalara seslenerek, ‘Burada ölen çocuklarınız bizim evlatlarımız’ demiştir. Güzel bir insanlık dersidir bu. Hiç kimseyi ötekileştirmeden kendi düşmanının mezarına bile sahip çıkmak öbür ülkelerin yurttaşlarına bu ülke halkının gösterdiği büyük bir sevecenliktir. Öyle bakmak lazım.''

Seçim meydanlarında planladığınız kampanyayı yürütebiliyor musunuz? 

Yürütüyoruz. Belediye başkanı adayı arkadaşlarımız neredeyse günün 24 saati çalışıyorlar. Ben de elimden geldiği kadar çalışıyorum çaba gösteriyorum. Elbette oturttuğumuz bir strateji var. Ana unsurları; mutfakta yangın var, işsizlik var, ekonomide ciddi bir kriz var. Biz bunu esas alarak sadece çalışmalarımızı büyük ölçüde bu çerçevede götürüyoruz. Sadece sorunu dillendirmek değil sorunu nasıl aşacağımızı da meydanlarda, özel toplantılarda anlatmaya çalışıyoruz. Bizim stratejimiz diğer partilerden farklı. Bir iki ayaklı bir seçim çalışması yapıyoruz. Bir, STK’lar, kanaat önderleri, meslek kuruluşlarının başkanları, muhtarlar bunlarla küçük toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılar bizim için çok önemli. Miting meydanlarına söyleyemediğimiz teknik bazı açıklamaları, ekonomik pek çok veriyi burada onlarla konuşarak karşılıklı düşüncelerimizi paylaşarak dillendiriyoruz. Bu toplantılarda önemli olan biz sorunu görüyoruz onlar da sorunu yaşıyorlar ama bu sorunu nasıl aşabiliriz. Biz bunu anlattığımız zaman karşılıklı güven ilişkisi doğuyor. İkincisi, mitingler zaten. Büyük öyle şatafatlı mitingler değil daha çok belediye başkanlarımızın olmadığı ama belediye başkanlığını alabileceğimiz yerlerde ağırlıklı olarak miting yapıyoruz. Bir şehirde bazen 4-5 miting, geçen gün İzmir’de 7 veya 8 mitingler yaptık. Diğer partiler gibi vatandaşları bir araya toparlayıp benim ayağıma gelin değil biz doğrudan doğruya vatandaşın ayağına gidiyoruz, onlarla oturup konuşuyoruz.

Yeni Zelanda’daki terör saldırısından sonra yaptığınız bir açıklama iktidar cenahı tarafından sert eleştirildi. İslam dünyasının da oturup düşünmesi gerekiyor neden benim ülkemde terör var’ demiştiniz. 

Kemal Kılıçdaroğlu: O açıklamanın bir öncesini de okuyabilir misiniz? O bir bütün. Yeni Zelanda’daki terör olayını kınadım. Kınanması gerekiyor, lanetlenmesi gerekiyor. Sadece İslam dünyasının değil Hristiyan dünyasının da lanetlemesi gerekiyor. Asıl olan bu teröristin yetiştiği atmosferin nasıl oluştuğuna bakmak lazım. Bir makinalı terörist içeriye giriyor. Önceden programlı, kameraya alıyor bütün dünyanın izlemesini istiyor vesaire. Batısı, doğusu İslam, Hristiyan dünyası neyse dikkate alarak bu atmosferin önlenmesi için ortak çaba harcamak durumundayız. Bu söyleniyor. Oradan bir cümle çıkarıyor Erdoğan işte Kılıçdaroğlu şunu şunu söyledi diye. Eğer yayınlayacaksanız orada benim konuşmamın tamamını yayınlamıyorsunuz. 5 dakika bile sürmüyor. Erdoğan’ın vatandaşa söyleyeceği bir şey yok. İşsizlik desen 8 milyona yaklaşıyor, ekonomi dese mutfaklarda yangın var, enflasyon almış başını gidiyor, zam dese zamlar var, çiftçinin durumu felaket, esnaf doğru dürüst siftah yapamıyor. Erdoğan’ın tek konusu benim. Bay Kemal sadece ve sadece vatandaşın derdini dile getirdi. Bundan rahatsız. Rahatsız olduğunu biliyorum ama birisinin bu ülkenin sorunlarını dillendirmesi lazım. Bir kişi çıkıyor TBMM’nin duvarının dibinde işsiz olduğu için kendini yakıyor. Birisi geliyor TBMM’nin çatısına çıkarak ben işsizim diyor, intihar edeceğim diyor. 17 yıldır bu ülkeyi tek başına yöneten bir insan nasıl oldu da 17 yıl sonra 82 milyonu soğan kuyruğuna soktu. Kızıyor buna niye hatırlatıyorsun diye. Ben ona geçen yılın Ağustos ayında bu krizden nasıl çıkılacağını 13 madde halinde hatırlattım. Çünkü ben ülkemi seviyorum. 13 maddeyi açıklarken de hiç iktidar eleştirisi yapmadım. Kılıçdaroğlu 13 madde açıkladı 5.madde yanlıştır, şu madde yanlıştır ya da şunların da olması lazımdır deseydi ben razıydım. Ama kalktı yine bizi teröristlikle suçladı. Buyur çöz. Mümkün değil çözemez. Ekonomi nedir bilmiyor. Siz Türkiye ekonomisini damadınıza teslim ederseniz sonra ben ülkeyi yönetiyorum diyorsunuz. Ülke kaosa doğru gidiyor. Türkiye freni patlamış kamyon gibi yokuş aşağı gidiyor. Yarın ne olacağını kimse bilmiyor.

Yeni Zelanda olayı

Yeni Zelanda'daki olayı kınadım, lanetledim. Bu olayı hangi atmosferin oluşturduğuna bakılmalı. Bu atmosfer dünyada sonlandırılmalı. Konu iç politikada kullanılacak bir malzeme değil. Canlı yayın görüntüleri mitingte gösterilmemeli.

HDP Eşbaşkanı'nın açıklaması

Bir eşbaşkan açıklama yapmış, bizi ilgilendirmez. Biz her partinin oylarını istiyoruz. Bu yüzden biz sandıkta ittifak dedik. CHP oy kullanacak her partinin oyuna taliptir. Hiçbir vatandaşın oyu bir partinin ipoteğinde değil.Kimlik üzerinden politika yapılamaz.

Antalya Kepez'de tartışılan adaylık

Bu adam suçluysa, tutuklasınlar. Adam gelmiş CHP'de hizmet etmek istiyorum demiş, olamaz mı? Bir suçu varsa yargılasınlar bu ülkenin adaleti var. 

Mansur Yavaş hakkındaki iddialar

Saygın dedikleri işadamı tacizci ve şizofren çıktı. Bunları hiç ciddiye almadım ki. Demokrasiye inanan seçmen sandığa gitmeli. Son iki haftada kritik illere ağırlık vereceğiz. Bizim belediyelerimizin olduğu yerde huzur vardır. 

Battal İlgezdi'nin eleştirileri

Biz de zaman zaman öz eleştiri yapıyoruz. Ben de bazen vatandaşlarla oturup konuşurken oyumuz niye düşük, kabahat sizde değil bizdedir dedik. Geçmişte çözüm üretme konusunda yeterli değildik ama şimdi her konuda çözüm üreten tek partiyiz. 

Hiçbir yeri çantada keklik görmeyiz. 

Yerel seçim sonrası sistem tartışmasına girmeyeceğiz. Galip geldik yarın üstüne yürüyelim anlayışımız yok.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
İstanbul son seçim anketi geldi sonuçlar çok tartışılacak
Foto Galeri İstanbul son seçim anketi geldi sonuçlar çok tartışılacak Galeriye Gözat