BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Kılıçdaroğlu, Hamoudi ve heyeti ile görüştü

Irak Başbakanı Maliki’nin davetlisi olarak Bağdat’a gelen Kılıçdaroğlu Dışişleri Komisyonu Başkanı Şeyh Hamoudi ve heyetiyle görüştü. Görüşm...

Abone ol

Irak Başbakanı Maliki’nin davetlisi olarak Bağdat’a gelen Kılıçdaroğlu Dışişleri Komisyonu Başkanı Şeyh Hamoudi ve heyetiyle görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu istikrarın oldukça önemli olduğunu belirterek, “Bu bölgede Irak ne kadar güçlü olursa Türkiye’de o kadar güçlü olur” dedi.
Bütün komşularıyla barış içinde yaşamak istediklerini ve sağlıklı bir zeminde hareket etmek istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Ortak akrabalıklarımız var. Bu bölgede Irak ne kadar güçlü olursa Türkiye’de o kadar güçlü olur. Irak’ın istikrarı çok önemli. Irak istikrarlı ve gülü bir devlet olursa Ortadoğu güçlü ve istikrarlı olur. Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin öteden beri sağlıklı bir zeminde gelişsin diye hep savunduk, savunacağız. Bütün komşularımızla barış içinde yaşamak isteriz. Huzur içinde yaşamak isteriz” dedi.
Irak’ın gerek doğal kaynaklarıyla gerekse köklü tarihiyle güçlü bir ülke olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Irak geleceği çok parlak potansiyeli güçlü olan bir ülke. İnsan kaynakları doğal kaynaklarıyla Ortadoğu’nun göz kamaştıran ülkelerinden birisi. Irak’ın çok köklü bir tarihi var. Belki dünyada uygarlığın beşiği, olarak Irak’ı gösterebiliriz. 2 komşu ülke olarak eşit ve karşılıklı saygı esasına dayalı ilişkilerimizi geliştirmek durumundayız. Sayın Hamoudi de kısaca ifade etti. Zaman zaman kırılmalar olabilir ama emin olun Türk halkıyla Irak halkı arasında hiçbir kırılma tarihin hiçbir döneminde yaşanmamıştır. Siyasetçilerin zaman zaman izledikleri politikalar kırılmalara yol açabilir. Ama halklar kardeştir. Biz CHP’yiz. Kendimizi halkın partisi olarak tanımlıyoruz Türkiye’de. Dolayısıyla halkların kardeşliği, dostluğu, barış içinde yaşamaları bizim temel amaçlarımızdan birisidir. Biz sadece komşularımızla barış içerisinde yaşmak değil, ülkemizde de barış içinde yaşamak isteriz. Hem ülkemizde, hem dünyada barışın egemen olduğu bir yapı halklara güvence verir. Onları güvencesi odur. Irak yeniden inşa ediliyor. Güçlü bir potansiyeli var. Bu ziyaretimize iş adamlarıyla beraber geldik. Daha önce de çok sayıda iş adamı Irak’ta iş yapıyordu. Görüştüğümüz bütün sayın bakanlar Türk işadamlarını Irak’ta güzel işler yaptıklarını zamanında yaptıklarını küçük ayrıntılara dikkat edildiğini bunları ifade ettiler. Biz de bundan çok memnun olduk. Umuyorum Irak’ın yeniden yapılanması sürecinde Türk işadamları Irak’ın özgür iradesiyle verdiği işleri sağlıklı bir şekilde yerine getirirler” dedi.
Her alanda işbirliği yapmak istediklerini de belirten Kılıçdaroğlu, “Biz sadece ekonomik anlamda değil, kültürel anlamda da işbirliği yapmak durumundayız. Ortak kültürümüz var. O kültürü geliştirebiliriz. Irak’tayız sizin mutfağınızla bizim mutfağımız arasında büyük bir fark yok. Müziğimizde büyük ölçüde benzer. Dolayısıyla biz ortak kültürümüzü de geliştirebiliriz.ırak’lı öğrenciler Türkiye’deki üniversiteler gelebilirler, Türkiye’deki öğrenciler Basra’daki üniversitelere gelebilirler. Karşılıkla parlamenterler diyalog kurabilirler. Ben benimle birlikte gelen heyeti de sizlere tanıtmak isterim. Sayın Faruk Loğoğlu eski büyükelçi, milletvekili aynı zamanda CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkilerden sorumlu. Sayın Candan Yüceer, Tekirdağ Milletvekilimiz. Sayın Hurşit Güneş Kocaeli Milletvekilimiz. Profesör bir ekonomi hocası aynı zamanda sayın Akif Hamza Çebi CHP Parlamento’da grup başkanvekili. Sayın Ali Özgündüz CHP Milletvekili aynı zamanda parlamentoda Türkiye Irak Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi. Sayın Osman Korutürk milletvekilimiz. O da eski büyükelçi ve şu anda parlamentoda siyaset yapıyor. Ayrıca biz dostluğu başlatmak istiyoruz. Kırılan bazı camları diyelim yeniden tamir emek istiyoruz. Eğer bunu yapabilirsek 2 ülke için refahı, dostluğu beraber getirebiliriz” dedi.
Tüm komşularıyla sıcak ilişkiler kurmak istediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Bu bizim için önemli, halkların ilişkileri önemli. Komşularımızla ilişkileri sadece Irak bağlamında değil. Suriye bağlamında da düşünüyoruz, İran, Yunanistan , bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak isteriz. Bir ülkenin başka bir ülkenin içişlerine müdahalesine CHP olarak sıcak bakmıyoruz ve doğru da bulmuyoruz. Her ülkenin kaderini o ülkede yaşayan halk belirler. Bizim temel ilkemiz ve felsefemiz budur. O nedenle karşılıklı saygı esasına dayalı, eşitlik ilkesine dayalı bir ilişkiyi kurmak 2 ülkenin de çıkarlarınadır. Dış politika duygularla yönetilen bir politika değildir. Aklın ve mantığın ve 2 ülkenin karşılıklı çıkarlarının egemen olduğu bir politika olduğunu biliyoruz. Bizim mademki ortak tarihimiz, kültürümüz, geçmişimiz, komşuluklarımız, akrabalıklarımız var; o zaman bizim ortak paydalarımızın alanı çok geniştir. Bu paydayı daha da büyütmemiz gerekiyor. Büyüttüğümüz ölçüde hem Irak hem Türkiye bundan karlı çıkacaktır. Biz CHP olarak bu düşüncelerimizin sadece Irak parlamentosunda değil kendi parlamentomuzda da parlamento dışında da zaman zaman gittiğimiz AB Brüksel’de de diğer ülkelerde de dile getiriyoruz. Çünkü bizim düşüncelerimizi bütün ülkeler tarafından kabul gören ortak düşünceler olduğunu düşünüyoruz ve buna inanıyoruz. Ama komşularımızla ilişkiye ayrı bir önem ve özen gösteriyoruz. Bu ilişkileri geliştirdiğimiz ölçüde halklar daha fazla yakınlaşacaktır. Dolaysıyla da biz dostluğumuzu pekiştireceğiz. Kısa süredir buradayız. Büyük bir konukseverlikle karşılandık. Gittiğimiz her bakan kendinizi evinizde bilin dediler. Sayın Hamoudi’de başta olmak üzere. O da dostluk işareti gösterdi. Gerçekten burada kendimizi evimizde hissediyoruz. Dolayısıyla biz bu sıcak ilişkiyi Türkiye’de de taşıyacağız. Eminim, önümüzdeki süreç içinde pek çok alanda belki tekrar karşılaşırız. Ben dostluğunuzdan ötürü tekrar arkadaşlarım adına sizlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
(İHA)