BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,71
ALTIN 2.489,30
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Kıdem tazminatı nasıl alınır çalışanlara bir günde verilecek

Kıdem tazminatı hangi durumlarda alınır nasıl hesaplanır sorusu merak ediliyor. Çalışma hayatının en önemli konularından biri olan kıdem tazminatında yeni dönem başlıyor. Kıdem tazminatı arabulucular sayesinde bir günde alınabilecek.

Abone ol

İşçinin en merak ettiği konulardan biri kıdem tazminatı. Kıdem tazminatı alma koşulları hem işçiyi hem de işvereni yakından ilgilendiriyor. Yeni arabulucu sistemiyle birlikte kıdem tazminatı bir günde alınabilecek.

Resmi gazete’de yayınlandıktan sonra yılbaşı itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen düzenlemeyi 15 milyon sigortalı çalışanın bilmesi gerekiyor. Yasa, ücret ve tazminat alacağı, işe iade gibi birçok konuda mahkemeden önce arabulucuya gitmeyi zorunlu hale getiriyor.

454 GÜN SÜRÜYORDU

Peki yasada başka neler var? Detaylarını Avukat Arabulucu Burcu Mete’ye sorduk. İş davalarının ortalama 454 günde sonuçlandığına dikkat çeken Mete, “Artık kıdem gibi anlaşmazlıklar 1 günde çözülecek” dedi. Maddi yetersizlik nedeniyle dava açamayanların para ödemeden haklarını arayabileceklerini belirten Mete, “Arabuluculuk işçiye de işverene de fayda sağlayacak” diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı, her 1 yıl için 30 günlük yani, aylık, brüt ücret üzerinden hesaplanır ve bir aylık ücretin, çalışma yılı ile çarpılması sonucu ortaya çıkar. Çalışanın ücreti içinde yer alan yol yardımı, yemek, ikramiyeler, primler, sağlık sigortası gibi tüm ödemeler de tazminat hesabına katılır.

Kıdem tazminatı çalışma hayatının en merak edilen konularından biri. İşçinin güvencesi olan kıdem tazminatı sadece kovulma durumlarında değil başka şartlar olduğu zaman da alınabiliyor. Kıdem tazminatıyla ilgili bilinen en büyük yanlış; ne kadar olursa olsun çalışanın son aldığı brüt ücretin, çalışılan yıl ile çarpılması sonucu ulaşılan rakamın tamamının tazminat olarak alınacağı yönünde. Oysa kıdem tazminatı hesaplanmasında bir tavan tutar var ve alınacak tazminat bu tavanı aşamıyor. Tavan tutarı de devlet belirliyor ve her yıl belirlenen rakam farklı. 2017 yılı için kıdem tazminatının tavanı 4.426,16 lira.

KIDEM TAZMİNATI NASIL ALINIR?

Kıdem tazminatı almak için sadece kovulmaya gerek yok. İşçinin güvencesi olan kıdem tazminatı askerlik durumunda, hamile kalınması durumunda ve iş yerinin değişmesi durumunda alınabilir.  İş yasasına göre sağlık sorunu gibi haklı bir nedene dayanarak, işten ayrılma zorunluluğu oluşmuşsa tazminat alınır. Erkek çalışanların askerlik nedeni ile işten ayrılması da tazminatı doğurur. Kadın çalışanlar ise çalışırken evlenirse, evlendikten sonraki bir yıl içinde kendi isteği ile işten ayrılabilir ve tazminat alabilir. Emeklilik şartını yerine getirmiş çalışanlar da kıdem tazminatı alabilir.