BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,18
ALTIN 2.246,06
HABER /  POLİTİKA  /  SP

Kıbrıs'ın emrini veren Erbakan'mış!

Kıbrıs Harekatı'nın emrini veren yıllarca Bülent Ecevit olarak bilindi. Ancak işin perde arkası hiç de öyle değilmiş.

Abone ol

İNTERNETHABER- Kıbrıs'ta Rumların Türklere yaptığı zulme son verme amacıyla başlatılan harekatın emrini veren olarak Bülent Ecevit olarak bilinse de perde arkasında en önemli ismin Erbakan olduğu ortaya çıktı.

dönemin Başbakan Yardımcılığı yapan Necmettin Erbakan'ın makaslanan röportajında Kıbrıs'a askeri harekat için asıl planlamayı kendilerinin yaptığı ve Ecevit'e bu konuda teklifle gittikleri ifade ediliyor.

İşte Erbakan'ın yıllar sonra ortaya çıkan röportajı...

HAREKAT KARARINI BİZ ALDIK

O kargaşalık esnasında gidip Ada’ya huzuru getirmek lazımdı. Ecevit’i Afyon’a uğurladıktan sonra yaptığımız Genel İdare Kurulu toplantımızda kesinlikle bir kanaate vardık, biz o kararı aldık. Bir an evvel bu müdahale yapılmalıdır. Bir nevi bendeniz tam yetki ile partimiz adına, arkadaşlarımla beraber bir an evvel bu harekatı yaptırmanın gayreti içindeydim. Ayrıca Efendimiz Aaleyhisselatü veselam’ın Halası Ümmü Haram’ın türbesi Larnaka’da bulunduğu için burayı mutlaka almamız gerekir” diye kesin kararlılıkla hareket ettik.

DENİZ BAYKAL DA ORADAYDI

Bir kısım liderlerimiz, bu harekatın yapılmasını arzu ediyorlardı ama kendilerini bizim istediğimiz kararlılıkta görmüyorduk. Hepsi tereddütler izhar ediyordu. Belki isimlerini açıklamak doğru olmaz ama Deniz Baykal Bey de müzakerede beraberdi.

ECEVİT HİÇBİR ZAMAN KESİN EMRİ VERMEDİ

Ecevit hiçbir zaman kesin emir vermedi. Biz Milli Güvenlik Kurulu’nda konuyu konuştuk. Konuştuğumuz zaman zaten Afyon’a giderken Ecevit’e olay çok önemlidir gitmeyin dedik. Ondan sonra da biz MSP olarak Ecevit , Afyon’da iken kendi Genel İdare Kurulu toplantımızı yaptık. Mutlaka müdahale etmek lazımdır noktasına geldik MSP olarak.

HALK PARTİSİ KARŞI ÇIKTI

Onun için Milli Güvenlik Kurulu’nda da MSP kanadı olarak biz hep bir an evvel müdahale edilmelidir diyorduk. Halk Partisi’nin önemli bir kısmı “Bu macera olur, sakın ha böyle bir şey yapılmasın, edilmesin” dediği için bir oyalama oluyordu.