BIST 10.547
DOLAR 32,28
EURO 35,04
ALTIN 2.480,47
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs meselesinin tek çözümü var

Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Göktepe'den en yalın tespit.

Abone ol

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihat Göktepe Kıbrıs sorunun Türkiye'nin Avurpa Birliği'ne üyeliğinin kabul edilmesinin ardından çözüme kavuşacağını savundu.
Uşak Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Kulübü tarafından ''Geçmişten Günümüze Kıbrıs'' konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Cihat Göktepe, Kıbrıs'ta yaşanan gelişmeler hakkında değerlendirmeler yaptı. Kıbrıs'ın stratejik öneme sahip bir ada olduğunu, sorunun geçmişinin 150 yıl öncesine kadar dayandığını kaydeden Göktepe, son yıllarda çözüme yönelik önemli gelişmelerin yaşandığını anlattı.
Prof. Dr. Cihat Göktepe konuşmasında şunları söyledi; 'Kıbrıs tarih boyunca coğrafi konumu bakımından çevre ülkeler için stratejik öneme sahip olmuştur. Bu gün adada iki halk ve iki devlet var. KKTC'nin izolasyondan kurtulması için girişimler devam ederken ülke ekonomisi kötüye gitmektedir. Türkiye yılda 400 milyon dolar KKTC'ye maddi destek sağlıyor. Ancak bu KKTC’deki ekonomik sorunları gidermiyor. KKTC'nin ekonomisin sağlamlaştırılması için ülkede kurulan üniversiteler alarm veriyor. KKTC'deki üniversitelerin yarısı boş duruyor. Ben adadaki iki ülke arasındaki sorunların çözümü için Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin kilit rol oynayacağını düşünüyorum. Türkiye AB'ye tam üye olduğunda sorun çözülecektir. Sorun çözüldüğünde ise KKTC’deki ekonomik sorunlar da önemli ölçüde azalacak. Halkın gelir düzeyi kısa sürede AB ülkeleri seviyesine yükselecektir”
Prof. Dr. Göktepe konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da yanıtladı.