BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

Gülden Türk üniversitelerine övgü

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Aydın'da ADÜ'nün Uygulama Araştırma Hastanesi açılış töreninde konuştu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk üniversitelerinin yeni bir döneme girdiğini belirterek, ''Türk üniversiteleri dışarı açılıyor, daha çok projeyle Ar-Ge çalışması içine giriyor'' dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Aydın'da Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama Araştırma Hastanesi'ni hizmete açtı.

Gül, açılış töreninde yaptığı konuşmada, hastanenin inşaatının uzun sürdüğünü, sonunda tamamlanarak açıldığını belirterek, buranın sadece Aydın halkına hizmet vermeyeceğini, bölge hastanesi olacağını kaydetti. ADÜ'nün kuruluşunda Aydınlı siyasetçilerin ve kentin ileri gelenlerinin büyük katkıları olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, şunları söyledi:
''Merhum Adnan Menderes'in ismini alması bakımından da ayrı bir önem taşıyan üniversitenin, Aydın ile bölgesiyle bütünleştiğini görüyorum. Üniversiteye ismini veren Menderes'in de Türk siyasetine, kalkınmasına, demokrasisine eşsiz katkıları olmuştur.

Üniversiteler bir ülkenin en büyük değerleridir. Şehirlerinin ve bölgelerinin gelişmesine çok büyük katkıları vardır. Memnuniyetle görüyorum ki Türk üniversiteleri yeni bir döneme giriyor, dışarı açılıyor, daha çok projeyle Ar-Ge çalışması içine giriyor.

En iyi yatırım, eğitime yapılan yatırımdır. İlköğretim ve lise eğitimleri kuşkusuz son derece önemlidir. Ancak üniversite gençliğinin de bir ülkenin gelişmesi ve kalkınmasında çok ayrı yeri var. Çünkü başka ülkelerle bilimsel ve ekonomik anlamda büyük bir yarış içindeyiz. Bu rekabette üniversitenin önemi ortaya çıkıyor. Ayrıca üniversite bir ülkenin sosyal hayatına, siyasetine de katkı sağlar. Sosyal bilimciler, hukuk bilimcileri birçok değerli fikirler üretir üniversitelerde ve bu fikirlerden faydalanılır.''

ADÜ'nün çok farklı bir özelliği olduğunu, sadece il merkezinde değil, ilçelerde de önemli kampüsleri bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, toplam 25 bin öğrencinin 10 bininin merkez kampüsünde, diğerlerinin ise ilçelerdeki kampüslerde eğitim aldığını kaydetti. ADÜ'nün bir bölgeye hitap ettiğini, başarılı olmasını çok istediğini ifade eden Gül, ''Ayrıca ADÜ'nün 1200'e yakın akademik personelinin de bu bölgede yaşıyor olması, bu kişilerin birçok alanda eğitimlerinden faydalanılması yönünden çok büyük katkıdır'' dedi.

Tıp fakültelerinin de üniversitelerde ayrı bir yeri olduğuna işaret eden Gül, akademik eğitim ne kadar iyi olursa olsun, mutlaka uygulama ve araştırma hastanesine ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Hastanenin ne kadar güzel, büyük ve en iyi şekilde donatılmış olursa o kadar büyük başarıların elde edileceğini belirten Gül, ''Dilerim bu hastaneye gelen herkes şifa bulur'' diye konuştu.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu da konuşmasında, üniversiteye yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Boylu, üniversitenin 1992'de kurulduğunu, 7 fakülte, 3 enstitü, 4 yüksek okul, 1 konservatuvar ve 13 meslek yüksek okulunda 24 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti. Üniversitelerin topluma faydalı olabilmesi için araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Boylu, şunları söyledi:

''Sanayiciler elini taşın altına koymalı. Ülkemizin dünyada yerini almasına şans tanımalılar. Ar-Ge faaliyetleri ülkemizin geleceğidir. Dünyadaki yarış, her kurumun tek başına baş edebileceği yarış olmaktan çıkmıştır. Ülkemizde mali, siyasi ve ilmi güç sahibi olanlar birbirlerine güvenmeyi öğrenmelidir. Ortak paydada tüm paydaşlar azimle ve kararlılıkla buluşmalarıyla başarıyı elde edeceklerdir. Belki de bu durum sermaye sahiplerinin de vicdanlarına bırakılmaksızın gelirlerinin yasal vergiler hariç belirli bir oranının Ar-Ge'ye ayrılması kanunen sağlanmalıdır.''

Cumhurbaşkanı Gül'ün hastanenin açılış kurdelesini kesmesinin ardından, törene katılanlar hastaneyi gezdi.

Rektör Prof. Dr. Boylu, Cumhurbaşkanı Gül'e evrak çantası ve çinili tabak hediye etti.

Yapımına 1994 yılında başlanan hastane, 50 bin metrekare kapalı alana sahip ve 550 yatak kapasiteli.