BIST 10.443
DOLAR 32,64
EURO 34,90
ALTIN 2.444,81
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Başbakana destek veren CHPli

İstifa eden Deniz Baykal'ı kasetle vuran Başbakan Erdoğan'a CHP içinden bir milletvekili de destek çıktı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA- CHP lideri Deniz Baykal’ın Kurultay öncesi adaylık sürecini kilitlediği ortamda ateşi partinin "abi"si yaktı. CHP’nin ağır toplarından Ali Topuz Baykal’ı yerden yere vurdu.

Günlerdir konuşamayan milletvekillerini yaptığı açıklamalarla rahatlatan Topuz, Baykal’a "geri dön" çağrısında bulunanları, “Bunu yapanlar genel başkanın yakasından paçasından eteğinden tutarak ayakta kalmış insanlar" diye eleştirdi.

Başbakan Erdoğan'ın "Eşlerine ihanet edenleri mağdur olarak görmeyiz" sözlerine, "Onu ben söylesem eleştiri alırım. Ama adamın söylediği doğru" diye destek veren Topuz çıkacak adaylara da cesaret aşıladı.

Topuz, “Ortaya çıkacak kişi MYK’dan, parti içindeki gruplarından medet umarak değil, “Ben bu partiyi yönetirim, ben bu partide genel başkanlık yaparım” diyecek cesarette olmalı. Ben Kılıçdaroğlu’na da bunu telkin ediyorum” dedi.

İNTERNETHABER’e konuşan Topuz’un sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle oldu:

- Baykal’a bu kadar “Geri dön” çağrısının nedeni nedir?
CHP’nin bu noktaya gelişinin nedeni Deniz Baykal’ın yönetim anlayışından kaynaklanıyor. Anti-demokratik, tepeden yönetim, tek adam anlayışı. Kuralları da tek adam koyuyor, tek adam uyguluyor. Üyeler de tek adamın ağzına bakıyor. Belediye Meclis Üyesi de milletvekili de onun sayesinde seçiliyor. Seçmene değil genel merkez binasında genel başkana kendini beğendirmek zorunda kalıyorlar. Böyle olunca özgürlükler kalkıyor partide. Bir tek adamın özgürlüğü herkesin özgürlüğü anlamına geliyor.

Bu devam etsin diye çağırıyorlar. Geri dön çağrısı yapanlar genel başkanın yakasından paçasından eteğinden tutarak ayakta kalmış insanlar. Baykal gittiğinde kendilerinin bir şey olma şansı kalmayacak. Bir şey olmaları için Deniz Baykal’ın gelmesi gerek. O nedenle bu kadar talepkarlar. Bu da Baykal’ın işine geliyor. Delegeler Deniz Baykal’ı tayin etmek için seçilmiş delegeler. Baykal’ı seçmek için buraya geliyorlar.

- Bu delege yapısı ile CHP’de nasıl bir değişim yaşanabilir?
Eğer Baykal baskısı bunların üzerinden kalkarsa, çiçek gibi açacaklar, özgürlüklerine kavuşmuş olmanın heyecanıyla doğru tercih yapacaklar. Doğru seçim yapmaları için üzerlerindeki baskıyı kaldırmamız gerek. Eğer bu gerçekleşirse “Öyle birini seçeyim ki beni alıp bir yerlere getirsin değil, öyle bir adam seçelim ki partiyi ayağı kaldırsın belki ben orada bir şey olurum diyecek.”

- Çıkacak adaylara ne tavsiye edersiniz?
Ortaya çıkacak kişinin MYK’dan, parti içindeki gruplarından medet umarak değil, “Ben bu partiyi yönetirim, ben bu partide genel başkanlık yaparım” demesi, bu cesarette davranması gerek. Ben Kılıçdaroğlu’na da bunu telkin ediyorum. Yaşadığım tecrübe bana kendine güvenerek ortaya çıkan iradenin kazandığını gösterdi. Ama bugün ama yarın. Cesur bir adam çıksın. Ben adayım desin gerisi gelecektir.

PARTİNİN PARASIYLA BUNLAR OLMAZ

- Baykal dönsün diye yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Büyük bir inisiyatif oluşmalı. Bir inisiyatife bağlı çıkış farklı bir duruşa imkan tanımaz. Önce bu vesayet kalkmalı. Baykal buna hizmet etmeli. O çocukları durdurmalı. O nümayişleri durdurmalı. Bakın partinin parasıyla belediyeleri haraca bağlayarak ankaraya adam toplamaya çalışıyorlar. Genel merkezin önüne birkaç bin adam yığmak için. Baykal dön diye söyletecekler. Yukarıdan yönlendirme baskı amaçlı yapılan şeyler ve bunlar fayda getirmez.

- Deniz Baykal dönebilir mi? 
Baykal geri dönerse, “Niçin istifa ettin, neden geri aldın istifanı” diye sorduklarında ne diyecek. Bu olayın sorumluları ortaya çıkıt, aklandı, paklandı mı? Yarın bu iddialar tekrar ortaya çıktığında partiyi mi sizi mi savunmak zorunda kalacağız.

-Siz bir ateşi yaktınız. Devamı gelecek mi sizce?
Milletvekillerine de görev düşüyor. Onlar da söylediklerime inanıyorlarsa doğruları üzerinden çıkışlar yapmalılar. 15 milletvekili bir araya gelsin, toplansın birlikte bir deklarasyon yapsınlar. İl başkanları arasından bile benzer çıkışlar gelebilir. Ateşi yakmak gerek. Ben çıktım. Bu yolda da devam edeceğim.

BAŞBAKAN SÖZLERİNDE HAKLI

-Başbakanın eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Başbakan sabah bir şey söyledi. Onu ben söylesem eleştiri alırım. Ama adamın söylediği doğru. Toplumun, benim değer yargılarıma göre doğru şeyler.

- Baykal’la görüşmeden sonra Kılıçdaroğlu ile diyalogunuz oldu mu?
Yüzyüze görüşemedim ama bir mesaj ilettim. Baykal, “Git parti yönetimi ile uzlaşma içinde yapıyorsanız yapın, yoksa ben aday çıkacağım” mı diyor mesajıydı bu. Kılıçdaroğlu da bunu doğruladı.

-Kurultay’la ilgili ihtimaller nedir?
Eğer bir aday çıkmazsa kurultayda iki ihtimal var. Ya aday çıkmadı ben geri döndüm diyecek ya da buna gözü kesmiyorsa bir emanetçi bulacak. Başka da aday çıkmazsa o emanetçiyi seçmeye mecbur kılınacak.

- Emanetçi çıkar mı sizce?
Partimizde öyle emanetçilik yapacak "haysiyetsiz adam" çoktur. Ama mevcutlardan şu an adı geçenlerden biri yapmaz.