BIST 10.187
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.400,85
HABER /  GÜNCEL

Kıbrıs gazisi olduğuna inandıramadı

39. Tümende 3,5 ay görev yaptı. Arkadaşları gazi maaşı alıyor ama o 36 yıldır devleti gazi olduğuna inandıramıyor.

Abone ol

Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde yaşayan Mustafa Esen (58), 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatına katıldığını 36 yıldır ispat edemediği için ''gazilik'' unvanı verilmediğini iddia etti.

Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1974'te Kahramanmaraş'ta 649. Levazım Ekmekçi Bölüğünde askerliğini yaparken, Kıbrıs'a gitmek üzere Mersin Limanı'nda bulunan birliğe malzeme teslim etmek için bölük komutanı tarafından gönderildiğini bildirdi.

Mersin Limanı'na ulaştığında malzeme teslim edeceği birliğin bir saat önce Kıbrıs'a gittiğini öğrendiğini, bunun üzerine Kahramanmaraş'taki bölük komutanını telefonla aradığını söyleyen Esen, şöyle devam etti:

''Kendisi bana Mersin'de beklememi ve Kıbrıs'a gidip malzemeleri birliğe teslim etmemi söyledi. Ben de 1974 yılının 26–27 Temmuzunda Mersin Limanı'ndan Kıbrıs'a gitmek üzere Ertuğrul Feribotu'na bindim. Kıbrıs'ta malzemeleri birliğe teslim ettim. Daha sonra Girne'de, Bölük Komutanı Yedek Asteğmen Ayhan Demircioğlu ve Bölük Kıdemli Başçavuş Nadir Alaçeşme ile birlikte 39. Tümende 3,5 ay görev yaptım. Kıbrıs'ta beraber görev yaptığımız halen Hisarcık'ta yaşayan üç arkadaşıma gazi maaşı bağlandığı halde ben Kıbrıs'ta görev yaptığımı ispat edemediğim için bana maaş bağlanmadı. Şu an gazi bile değilim.''

Esen, yetkili makamlara başvurduğunu, ancak verilen cevapta Kahramanmaraş'tan Mersin'e giderken görev belgesine Mersin yazıldığını, oysa Kıbrıs yazılması gerektiğini ifade ettiklerini anlattı.

ONURUMA DOKUNUYOR

Harekat sırasında 3,5 ay kaldığı Kıbrıs'ta göreve gittiğini, nöbet tuttuğunu ve bölük komutanının araç şoförlüğünü yaptığını dile getiren Esen, ''Nasıl hiçbir yerde kaydım olmaz? Peki askeri makamlar bu 3,5 ay içerisinde beni nerede gösterdi? Niye hiç arayıp sormadılar? Benim parada pulda gözüm yok. Ancak devletin beni 'gazi' olarak dahi görmemesi onuruma dokunuyor. Gaziler Gününde Kıbrıs'ta beraber görev yapan arkadaşlarımız törenlere katılırken onları içim buruk halde uzaktan izliyorum ve bu durum zoruma gidiyor. Devletin 36 yıl sonra da olsa beni gazi olarak tanımasını istiyorum'' dedi.