BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,67
ALTIN 2.394,87
HABER /  POLİTİKA  /  SP

BDP'li Kaplan'a göre çözümün adresi

BDP'li Hasip kaplan, terör örgütü PKK'nın tek taraflı aldığı eylemsizlik kararını 1 ay uzatmasını değerlendirdi.

Abone ol

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'a göre çözümün adresi yeni Anayasa. Kaplan barış için 1 ayın, iyi niyet ve somut adımlar açısından son derece önemli olduğunu savundu.

Partisinin İl örgütü tarafından Akarsu Restoran'da düzenlenen dayanışma yemeğine katılmak için Bursa'ya gelen BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör örgütü PKK'nın tek taraflı eylemsizlik kararını 1 ay uzatmasıyla ilgili sorulan soruya Kaplan, şu cevabı verdi:

"Haberi Bursa'da öğrendim. Bir ay içinde olumlu adımlar atıldığı taktirde süresiz ateşkes olacak. Süresiz ateşkes demek, stratejik olarak silahların bırakılması demek. Artık top siyasilerde. Yarın meclis açılıyor. BDP, AKP arasında ertelenen görüşme vardı, yapıldı. Sayın Kılıçdaroğlu 'tüm partilerle görüşmelere kapımız açık' diyor. Sorunun çözümü çok basit. Yeni bir anayasa 73 milyon insanın kabulü. O zaman yeni bir anayasa için yarın mecliste grubu bulunan 4 parti komisyon kurarak görüşmelere başlayabilir."

Siyasi Partiler Yasası'nın değişmesi gerektiğini ifade eden Kaplan, Kılıçdaroğlu'nun barajın yüzde 7'ye indirilmesini de yeterlu bulmuyor:

"Bizim önerimiz yüzde 5 baraj olsun, ya da seçim döneminde 5 seçim biriminde birinci parti seçilen, barajı aşmış olsun. Bu Almanya modelidir. Seçimlere 8 ay var. İstenirse yetiştirilir. Diğer bir konu ise terörle mücadele Kanunu'nun değiştirilmesi. Düşünce açıklamanın önündeki engellerin kaldırılması. Günde 44 - 50 tane gazeteci ifade vermeye gidiyorsa, bu ülkede demokrasiden bahsedilemez."