BIST 10.277
DOLAR 32,28
EURO 34,74
ALTIN 2.388,59
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Kıbrıs gazileri 'yavru vatan'da tatilde

Esenler Belediyesi, ilçede yaşayan 63 Kıbrıs gazisini yıllar sonra yavru vatanda tatile götürdü. Gaziler ise zaman zaman duygusal anlar yaşadı.

Abone ol

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın parolası ve simge cümlesi “Ayşe tatile çıksın” Esenlerli Kıbrıs gazileri için gerçek oldu. Esenler’de ikamet eden 63 Kıbrıs gazisi, Esenler Belediyesi’nce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne götürüldü. Gaziler, Akdeniz’in incisi Kıbrıs’ta hem güzel bir tatil yaptılar, hem de 36 yıl önceki hatıralarını canlandırıp kah ağladılar, kah gururlandılar.

Hemen hepsi 1953 - 54 doğumluydu. Zamanı geldiğinde her Türk genci gibi onlara da askerlik yolu görünmüştü. Takvimlerin 1973, 1974’ü gösterdiği yıllardı. Gençtiler, her biri 20’sinde civa gibi delikanlı. Vatani görevini yapmak için kışlalarda buluştular. Kimisi Ardahan’dan, kimisi Çanakkale’den, Samsun’dan, Siirt’ten… Heyecanla teslim oldular birliklerine…

Piyadesi, topçusu, muhaberecisi… Marşlar, türküler eşliğinde süren acemi eğitimleri yavaş yavaş tamamlanmış, usta birliklerine doğru dağılmışlardı yurdun dört bir tarafına. Keşan’dan Sarıkamış’a, Isparta’dan Iğdır’a… Anadan, yardan ayrı geçen aylarla başlayan sıla hasretlikleri biraz üzse de, vatan borcunu ödemenin verdiği huzurla başlar dik, gönüller ferahtı. Ana kucağına dönmek için geri sayıma başlayanlar da, acemi eğitimlerini yeni bitirenler de alışmışlardı artık asker ocağına…

Ve 1974’ün Temmuz’u bir başka sıcak geçiyordu Akdeniz’de. 400 yıllık Türk yurdu Kıbrıs’ta soydaşlarımıza uygulanan ve insanlık tarihinin çok ender şahit olduğu katliamlar, Türkiye Cumhuriyeti’ni harekete geçirdi ve Mehmetçik’in adaya çıkarma yapmasına karar verildi. 6. Kolordu Komutanlığı emrinde; 28. Motorlu Piyade Tümeni, 39. Piyade Tümeni, Hava İndirme ve Komando Tugayları, Gösteri Tatbikat Alayı, Amfibi Deniz Piyade Alayı, Jandarma Komando Taburları, 650 kişilik Kıbrıs Türk Alayı ile idari ve lojistik destek birlikleri için tarihi bir görev başladı. Anadolu’nun muhtelif birliklerinden askerlerimiz, Mersin Limanı’na oradan da 20 Temmuz 1974 tarihinde Girne’ye çıkarma yaparak Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattılar. 4 gün süren çetin savaşlar sonunda Mehmetçik büyük bir başarı göstererek hedefine ulaştı ve Rumlar masaya oturmak mecburiyetinde kaldı.

Ayşe tatile çıksın!

Kıbrıs’ta barışı ve anayasal düzeni yeniden kurmak için Cenevre’de alınan kararlara Rum tarafı uymadığı gibi elinde bulundurduğu Türk köylerinde katliamlarına da devam etti. İkinci Cenevre görüşmelerinde de Rum tarafının anlaşmaz tutumu üzerine dönemin Dışişleri Bakanı Turan Güneş anlaşmanın mümkün olmadığı anlamına gelen “Ayşe tatile çıksın" parolasını dönemin Başbakanı Bülent Ecevit'e bildirmesiyle 14 Ağustos 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikinci ayağı başladı. İkinci Barış Harekatı da 3 gün sürdü ve Magosa, Lefkoşa ve Lefke hattının kuzeyindeki bölge tamamen kontrol altına alındı. Kıbrıs Barış Harekatı’nın simge cümlesi haline gelen “Ayşe tatile çıksın”la başlayan süreçle, Kıbrıslı Türklerin can güvenlikleri sağlandı, Rumların Enosis hayali Akdeniz’in karanlık sularına gömüldü. Lala Mustafa Paşa’nın 1571’de yaklaşık bir yılda 80 bin şehit vererek ele geçirdiği Kıbrıs’ta Mehmetçik, 403 yıl sonra 23 günde 498 şehit ve yüzlerce gazi ile barışı sağladı. Adada o gün sağlanan huzur ortamı 36 yıldır devam ediyor.

…Ve Kıbrıs gazisi tatile çıktı

36 yıl önce Kıbrıs’ta huzur ve barışı sağlamak için adaya çıkıp canlarını ortaya koyan Mehmetler bugün 60’ına merdiven dayadı. Her biri torun sahibi olan kahramanlarımıza vefa borcumuzun bir kısmını ödemek üzere harekete geçen Esenler Belediyesi, ilçesinde bulunan Kıbrıs gazilerine güzel bir jest yaptı. Esenler’deki toplam 63 Kıbrıs gazisi uçakla Kıbrıs’a götürülerek, Girne’de 5 yıldızlı otelde tatil yaptı. O günün şartlarında aç, susuz, ateş ve barut altında her an ölümle burun buruna kalan savaşın kartalları, bugün barışın güvercini olup Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni bir uçtan bir uca gezdiler. Böylece, 1974’ün 14 Ağustos’unda “Ayşe tatile çıksın” parolası, 2010 yılının Eylül’ünde “Gazi tatile çıktı” şeklinde gerçekleşti. Gazilerimiz, Lefkoşa, Girne, Gazi Magosa, Güzelyurt ve Lapta gibi bölgeleri rehber eşliğinde gezip hem 36 yıl önceki hatırlarını canlandırdılar, hem de güzel bir tatil yapmış oldular.

Gözyaşlarını tutamadılar

Birbirlerine “Hey gidi günler hey!” diye başlayan cümlelerle savaş anılarını anlatan gazilerimiz, zaman zaman gözyaşlarını tutamadılar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bugün yaşanan huzur ortamını görüp, her yerde KKTC bayrağı ile birlikte al bayrağımızın dalgalanmasını seyreden yiğitler, “Bu bizim eserimiz” diyerek de gurur duydular.