BIST 9.562
DOLAR 32,49
EURO 34,58
ALTIN 2.473,60
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

KHK ile ihraç edilen akademisyenler öyle isimler var ki...

7 Şubat'taki 686 sayılı KHK ile ihraç edilen akademisyenler arasında inanılmaz isimler var. Türkiye'nin yetiştirdiği bilim adamlarının kim tarafından yapıldığı bir liste ile ihraç edilmesi tepki yarattı.

Abone ol

7 Şubat gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan kanun hükmünde kararname ile ihraç edilen 330 akademisyen arasında değerli bilim adamları bulunuyor. Tuhaflıklarla dolu ihraç listesinin FETÖ tarafından karşı operasyon olarak hazırlandığı iddiaları var. YÖK başkanı telefonlara çıkmazken bildiri imzalayan 113 akademisyenin de listeye eklenmiş olduğu ortaya çıktı.

Peki ihraç edilen akademisyenler kimdir? FETÖ ile en küçük ilgileri bulunmamasına rağmen bu listeye nasıl girdiler ve ihraç kararını duyunca ne tepki verdiler?  İhraç edilenlerden bazıları konuştu. İşte o isimler ve söyledikleri;

Prof. Dr. Öget Öktem Tanör kimdir? : İhraç edilen isimlerden biri olan 82 yaşındaki Prof. Dr. Öget Öktem Tanör, Türkiye'de ilk nöropsikoloji laboratuvarı kuran kişi. Üniversiteye ilk girdiğinde hukuk okuyan ve Anayasa kürsüsünde asistanlık yapan Tanör, aynı zamanda 2002 yılında hayatını kaybeden Anayasa profesörü Bülent Tanör ile evliydi. 12 Mart muhtırasında Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan çift 1 yıl kadar Cenevre'de siyasi mülteci olarak yaşamıştı.

Öget Öktem Tanör, Barış için Akademisyenler bildirisine imza attıktan sonra Bilim Üniversitesi'ndeki işinden çıkarılmıştı. İhraçla ilgili konuşan Tanör şunları söyledi : "Beni memuriyetten atmış oldular ama ben memur değilim ki. Diyorlar ki, memuriyetten atılmakla memurken kazandığın her şeyi kaybedersin. Profesör unvanını kazanmışım, onu kaybedermişim. Böyle saçmalık olmaz. Bu akademik bir unvan. Yeşil pasaportunu kaybedersin. Peki hay hay. Diyor ki, emekli maaşını ödemezler. Hiç aklım almıyor. Ama her şeyi yapabilirler tabii. Üniversiteler başta olmak üzere bir sürü yer değerini yitiriyor. Yüzlerce iyi yetişmiş akademisyen ihraç ediliyor. Onların yeri doldurulamaz. Ülkenin geleceği için, eğitimi için çok önemli".

GÖNÜLLÜ OLARAK PARASIZ HASTA BAKIYOR
Peki Tanör, 82 yaşında ihraç edilmeden önce ne yapıyordu? Bu soruyu uzun bir listeyle yanıtlıyor: "En son gönüllü olarak, hiç para almadan bazı hastaları görüp öğrencileri yetiştiriyordum hasta görmek konusunda. Hem de o hastalara yardımcı olmuş oluyordum. Çeşitli üniversiteler ders değil ama sunum yapmak için beni çağırıyorlar."

Orkestra şefi İbrahim Yazıcı kimdir? : 1995 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'nda göreve başlayan piyanist ve orkestra şefi İbrahim Yazıcı, çok sayıda yabancı orkestrada görev aldı. 2002 yılında Hacettepe Üniversitesi Sanat Teşvik Ödülü ile 2005 yılında İtalyan Cumhurbaşkanı tarafından Cavalleria della Soliderita şövalyelik unvanıyla onurlandırılan Yazıcı, "ihraçların hata olduğunu ve bu hatadan dönüleceğini inandığını" söylüyor.

Yazıcı şu görüşte : "Bu gerçekten çok talihsizce verilmiş bir karar, bir hata. Ama şu konuda da inancım sonsuz. İnsan hata yapınca insan oluyor. Makina değiliz sonuç olarak. Ben bu talihsiz hatadan en kısa zamanda dönüleceği inancındayım. O yüzden gayet müsterihim. Sonuç itibariyle ben sanatımı dünyanın her yerinde yapabileceğimi biliyorum, ama ben ne olursa olsun bu topraklarda doğdum ve Türk insanına sanatımla seslenmeye devam edebilmeyi çok isterim açıkçası".

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu kimdir: Anayasa hukuku profesörü olan Prof. Dr. İbrahim Kabaoğlu, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yaptı. Başta Fransa olmak üzere Avrupa'nın değişik üniversitelerinde, konuk öğretim üyesi olarak ders, konferans ve seminerler verdi. İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi Kurucu Başkanlığı ve Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanlığı görevlerini yürüttü. Uluslararası Anayasa Hukuku Derneği Yürütme Komitesi üyeliği yaptı.

Kaboğlu, referandumda oylanması beklenen yeni anayasa değişikliği ile ilgili eleştirilerini dile getirmiş ve verdiği bir mülakatta, Türkiye'nin OHAL'de olduğuna dikkat çekerek, "İçinde bulunduğumuz ortam ve koşullar bir anayasa değişikliği için kamuoyunun oluşmasına elverişli değildir" demişti.

Prof. Dr. Yüksel Taşkın kimdir : 1994 yılında Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun olan Prof. Dr. Yüksel Taşkın, yüksek lisans ve doktora derecelerini de aynı üniversiteden aldı. 2002 yılından bu yana Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi olan Taşkın 2009 yılında doçent, 2015 yılında da profesör unvanını aldı.

Taşkın ihracıyla ilgili şunları söyledi : “İnsanın sevdiği işi yapıp bir de hayatını bundan kazanması kadar güzel ne olabilir? Ömür boyu öğrenciliğe mahkûm olmaktır hocalık ve ben bu mahkûmiyeti çok sevdim. İşte benim elimden almaya çalıştıkları şey budur. Öyle kolay vazgeçmek yok. Öğrencilerimize yeniden kavuşmak için yılgınlığa kapılmadan mücadele edeceğiz.”

Prof. Dr. Selda Öndül kimdir : 1957'de İstanbul'da doğan Öndül, Türkiye'de tiyatronun duayen hocalarından biri olarak görülüyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini Hacettepe Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ile City University of New York Graduate Center'da tamamladı.

Öndül, ihraç edilmesiyle ilgili şunları söyledi : "Üniversitenin genel anlamıyla buna karşı çıkması gerekiyordu. Biz insanlara bunu öğretiyoruz zaten: Fikirlerimiz ayrı olsa da birbirimizin görüşlerine saygı duymayı öğretiyoruz. Bu durumu hâlâ garipsiyorum".

Öndül'ün ihracı, sosyal medyada da en çok tepki çeken konuların başında geldi. Ne FETÖ, ne bildiri imzası ne de başka bir faaliyeti var. Haliyle keyfi bir ihraç olması dışında isminin listede olmasının tutarlı bir yanı yok. Prof. Dr. İlhan Uzgel kimdir

Prof. Dr. İlhan Uzgel kimdir : Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nin Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı olan Uzgel, 2011 yılındaki dekanlık seçimlerine katılmış ve ikinci sırayı almıştı. İlhan Uzgel, 1993'te London School of Economics'te doktora teziyle ilgili araştırmalarda bulundu.

Jean Monnet bursuyla gittiği Cambridge Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden M. Phil Derecesi alan Uzgel, 1997'de Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde doktora çalışmasını tamamlamıştı. İhraç edilmeden once Uluslararası İlişkiler Kuramları, Balkanlar, ABD Dış Politikası ve Türk Dış Politikası üzerine ders ve seminerler veren Uzgel, 'AKP Kitabı: Bir Dönüşümün Bilançosu'' adlı kitabın ortak yazarlarından biri.

İhraç edilen akademisyenler kimler tam liste olay oldu