BIST 10.046
DOLAR 32,39
EURO 34,80
ALTIN 2.411,23
HABER /  GÜNCEL

Kerry seçim sonrası gerilim yaşayan Afganistan'da

Ülkede gerilimli geçen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yükselttiği tansiyonu düşürmeye yardımcı olmak isteyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Afganistan'da.

Abone ol

Ülkede gerilimli geçen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yükselttiği tansiyonu düşürmeye yardımcı olmak isteyen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Afganistan'da.

Kerry, Haziran ayında gerçekleşen seçimlerden sonra her ikisi de zaferini ilan eden adaylarla görüşecek.

Adaylardan Abdullah Abdullah'ın paralel bir hükümet kurma planlarının duyulmasının ardından Kerry ülkede iktidarı ele geçirme yönünde girişimler olabileceğine karşı uyarmıştı.

Ülkede ABD tarafından Taliban'ın yönetimden edilmesinin ardından cumhurbaşkanlık kolutğna oturan Hamid Karzai 10 sene sonra görevi seçimi kazanan adaya devredecek.

Kerry'nin Karzai ile de görüşmesi bekleniyor.

Oylar yeniden sayılıyor

Seçimin ilk açıklanan sonuçlarına göre Gani oyların yüzde 56.44'ünü alırken Abdullah 43. 56'sını almıştı. Ancak seçim süreci başından beri hile iddialarının gölgesinde geçiyor.

Her iki tarafın da hile iddialarını dile getirmesinin ardından oyların neredeyse üçte biri yeniden sayıldı. Ülkeyi izleyen muhabirler 22 Temmuz'da açıklanması beklenen kesin sonuçların oyların tekrar sayılmasının ardından değişebileceğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler'in Afganistan Destek Gücü her iki taraf için de zafer ilan etmek için erken olduğunu söylerken, her iki adayı da sakin olmaya ve kendilerini destekleyenlerin gerilimi artıracak eylemlerine engel olmaya çağırdı.