BIST 10.226
DOLAR 32,31
EURO 34,81
ALTIN 2.408,44
HABER /  GÜNCEL

Kenya'da seçim sonucuna mahkeme onayı

Kenya Yüksek Mahkemesi, 4 Mart'ta sandıklardan birinci çıkan Uhuru Kenyatta'nın cumhurbaşkanlığı seçimi zaferini onayladı. Rakip aday, seçime hile karıştığını iddia ediyordu.

Abone ol

Kenya Yüksek Mahkemesi, Uhuru Kenyatta'nın seçim zaferini onayladı.

Bu ay başında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerine hile karıştığını iddia eden rakibi Raila Odinga, Yüksek Mahkeme'ye başvurarak seçimin iptalini istemişti.

Ancak Başyargıç Willy Mutunga, Yüksek Mahkeme'nin oybirliği ile seçimlerin adil ve özgür geçtiği sonucuna vardığını duyurdu.

Resmi sonuçlara göre Uhuru Kenyatta, oyların yüzde 50.07'sini kazanırken, ana rakibi Raila Odinga ise yüzde 43.28'lik bir destek aldı.

Kenya yasalarına göre adaylardan herhangi biri yüzde 50'lik barajı aşamamış olsaydı, ikinci tur seçimlere gidilecekti.

Uhuru Kenyatta, 8 bin yüz oy farkıyla ikinci turu bertaraf etmiş oluyor.

2007 yılında yapılan bir önceki seçimlerin ertesinde sandıklara hile karıştığı tartışması sokak çatışmalarına dönüşerek 1200'ü aşkın kişinin ölümüyle sonuçlanmıştı.

Yüksek Mahkeme'nin kararı okunurken, polis mahkemenin çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

Uhuru Kenyatta ve yardımcısı William Ruto'nun gelecek ayki yemin töreniyle cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı olarak göreve resmen oturması bekleniyor.

Ancak her iki siyasetçi de Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından 2007'de patlak veren şiddet olaylarını kışkırttıkları iddiasıyla suçlanıyor.

Lahey merkezli uluslararası mahkemenin yargılama talebini reddeden Kenyatta ve yardımcısı Ruto, suçlamaların asılsız olduğunu söylüyorlar.

4 Mart'taki seçimlerin arefesinde aralarında İngiltere ve ABD'nin de bulunduğu ülkeler, Uhuıru Kenyatta'nın cumhurbaşkanı seçilmesinin Kenya'yla ilişkilerini etkileyeceği uyarısında bulunmuştu.