BIST 10.083
DOLAR 32,44
EURO 34,80
ALTIN 2.433,66
HABER /  GÜNCEL

Kendini yakması sonucu değiştirmedi

İçinde oturan depremzedelerin tahliye edilmek istenmesi yüzünden bir çok kez protesto gösterici düzenlenen ve bir depremzedenin de kendisini ateşe verdiği Irak Arızlı Konutları Kredi Yurtlar Kurumu'na devredildi.

Abone ol

İzmit 'in Arızlı mevkiinde, Irak'ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin'in 10 milyon dolarlık hibe ve petrol yardımı karşılığı depremzedelerin kullanma koşulu ile yaptırılan, ancak daha sonra depremzedelerin tahliye edilmek istenmesi nedeniyle birçok olay çıkan 237 dairelik Irak Arızlı Konutları, yurt olarak kullanılmak üzere Kredi Yurtlar Kurumu'na devredildi.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, daha önce burada kalan 121 ailenin TOKİ konutlarından ev sahibi olmalarının sağlandığını, mevcut 48 ailenin ise 4 blokta toplandığını, onların da başka konutlara yerleştirileceğini açıkladı.

KENDİNİ YAKMIŞTI

17 Ağustos 1999'da yaşanan depremin ardından yaptırılan 200 civarındaki konuta, depremde kirada oturan, kalıcı konut hakkı olmayan ve ailesinden 2-3 kişiyi kaybeden aileler yerleştirilmişti. Ancak 5 yıl sonra burada oturan aileler, 'Bu konutlara hak sahibi olmadığınız için geçici olarak yerleştirildiniz. Süreniz doldu' denilerek çıkarılmak istenince polisle depremzedeler karşı karşıya gelmiş, birçok olay yaşanmıştı. Depremzedeler, "Bu konutlar Saddam Hüseyin tarafından bizim için yaptırıldı. Hak sahibi biziz. Başka amaçla kullanılamaz" derken, valiliğin talimatıyla, burada boşalan bazı dairelere bir ara Vali Muavinleri ve Daire Müdürleri ve Polis Müdürleri yerleştirilmeye başlanınca olaylar daha da büyümüş, depremzedelerden bazıları kendilerini yakma girişiminde bulunup çatılara çıkmıştı.

TOKİ KONUTLARINA GİTMEK İSTEMEDİLER

Depremzedelerin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurmalarına kadar büyüyen bu olay, sonunda buradaki 121 ailenin peşinatları yatırılıp TOKİ'den kira öder gibi taksit ödeyerek sahibi olmaları sağlanan dairelere taşınmasıyla çözüldü. Çeşitli nedenlerle TOKİ konutlarına gitmek istemeyen 48 aile ise 4 bloktaki dairelerde toplandı. Kocaeli Valiliği bu çalışmaların ardından 237 konuttan 190'ını üniversite öğrencilerine yurt olarak değerlendirilmesi şartıyla Kredi Yurtlar Kurumu'na devretti.

Kocaeli Valiliği ile Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü arasında bu konuda protokol imzalandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca şunları söyledi:

"Kentimizin gündeminden, Arızlı Konutları konusunun kalkması hepimizi sevindiriyor. O konutlarda oturanların bir kısmı olan 121 aile, TOKİ tarafından yaptırılan konutlara yerleştirildi. O daireler kendi mülkleri oldu. Burada kira öder gibi taksit ödemek suretiyle ev sahibi oldular. Geride kalan 48 vatandaş var. Onlar yükseklik korkusu nedeniyle 9 katlı binalara geçmek istemedi. Bu aileleri 4 blokta topladık. Toplam 237 konuttan yaklaşık 190 civarındaki konutu Kredi Yurtlar Kurumu'na yurt yapımı için tahsis ettik. Kurum, 2013-2014 dönemi için yurt olarak kullanılmak amacıyla tadilat yapılıyor. Bizim tahminimiz burada 2 bin 500 öğrenci misafir edilebilecek. Öğrenciler için burada sosyal tesisler de var."