BIST 9.107
DOLAR 32,38
EURO 34,99
ALTIN 2.325,69
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren sessiz bir törenle ve protestolarla toprağa verildi

12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen askeri darbenin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, düşük katılımlı ve protestoların düzenlendiği bir cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlandı.

Abone ol

Eski Genelkurmay Başkanı, 12 Eylül 1980'de gerçekleştirilen askeri darbenin lideri ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren bugün düşük katılımlı ve protestolara sahne olan bir cenaze töreni sonrası toprağa verildi.

98 yaşında hayatını kaybeden Evren’in cenazesine hükümet ve TBMM’de grubu bulanan partiler temsilci göndermedi

İlk tören Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) yapıldı. Ardından Genelkurmay Başkanlığı’nda Evren için tören düzenlendi. Evren, Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde kılınan öğle namazınından sonra Devlet Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Tabutu Türk bayrağına sarılı Evren'in fotoğraf ve madalyaları da katafalkın yanına bırakıldı.

Milliyet gazetesinin haberine göre cenaze namazına katılanlar arasında eski genelkurmay başkanları Necdet Üruğ, Işık Koşaner, Hulisi Akar, Hilmi Özkök; emekli Orgeneral Çevik Bir, eski Başbakan Bülent Ulusu, eski TBMM Başkanları İsmet Sezgin ve Kaya Erdem; eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ve eski Fenerbahçe Başkanı Ali Şen de vardı.

Resmi törenle toprağa verilen Evren’in cenaze namazı sırasında helallik istenirken, cami avlusundaki iki kadın "Haram olsun!" diye bağırdı.

Güvenlik görevlileri protestocu grubu cenaze namazından uzaklaştırdı.

Cumartesi Anneleri: Katil bilirdik!

Darbe dönemindeki işkenceler, idamlar ve insan hakları ihlalleriyle anılan Evren'in cenazesinin kaldırıldığı gün protestolar cami avlusuyla sınırlı değildi.

Cumartesi Anneleri bir kısmı 1980 askeri darbesinden sonra gözaltında kaybedilen çocukları için her hafta bir araya geldikleri Galatasaray Lisesi önünde toplandı. Cumartesi Anneleri eylemde "Nasıl bilirdik?" sorusuna "Katil bilirdik!" yanıtı vererek tepkilerini dile getirdiler.

Twitter'da ise Evren’in ölümü ve cenazesi töreni #kötübilirdik etiketiyle paylaşılıyor.

Kenan Evren'in kızı Şenay Gürvit ise dün katıldığı bir televizyon programında, “Bunların böyle olacağını biliyorduk. Bunları hak etmedi. O günden bugüne aynı anayasayla yönetiliyoruz. İşlerine gelince 'Anayasa değiştirilsin' diyorlar. Halka yanlış bilgiler vermemek lazım. Babam çok dürüst bir adamdı. Ailecek alnımız ak, bunların hiçbirini hak etmedi. Allah ona yattığı yerde rahatlık versin" demişti.

Evren hayatının son yıllarında "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye veya ortadan kaldırmaya ve Anayasa ile teşekkül etmiş olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasına engel olmaya cebren teşebbüs etmek" suçuyla yargılanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.