BIST 9.804
DOLAR 32,51
EURO 34,94
ALTIN 2.433,04
HABER /  GÜNCEL

HSYK'nın ihraç kararına CHP'den ilk tepki!

HSYK, savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi.

Abone ol

NESRİN YILMAZ
İNTERNETHABER-ANKARA

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten hâkim ve savcıları 30 Aralık'ta açığa almıştı. Hakim ve savcılar için 3 Mart'ta yargılama izni verilmişti.

Konuyu internethaber'e değerlendiren eski Cumhuriyet savcısı ve CHP İstanbul milletvekili Ali Özgündüz, kararın yargı bağımsızlığını bitirdiğini söyledi.

SAVCI ARKADAŞLAR GÖREVLERİNİ YAPMIŞTIR, HIRSIZI YAKALAMIŞTIR

Hakim, savcı teminatının güvencesi olarak kurulan, Anayasal bir kurum, bu siyasi etkilerden, konjonktürden uzak olmalı ki yargı bağımsızlığı korunabilsin. Çünkü bu kurum, hakimlerin, savcıların mesleğe kabulü, disip işlemleri, meslekten ihraç, yer değiştirmeler konusunda karar veren tek yetkili organ ve ihraç dışındaki kararları da kesin, yargı yolu kapalı.

Şimdi tabi apar topar, henüz yargılama bitmeden alınan bu karar yargıya gidecek. Biliyorsunuz Savcı Celal Kara hakkında "görevi kötüye kullanmaktan" dava açılmıştı, belki yarın oradan beraat edecek. Buna istinat edilen eylem görevi kötü kullanma, yani bütün kamu görevlileri tarafından işlenebilecek basit bir suç, bu suç var mı yok mu ona girmiyorum bile, zaten böyle bir suç yok, savcı arkadaşlar görevini yapmıştır, hırsızı yakalamıştır. Hırsızı bırakıp, hırsızı yakalayanın peşine düşülmüştür, polislerden başlandı, en son hakim, savcılara geldi, bu karar verildi. Bu karar, yargı bağımsızlığı adına üzücü bir karar.

HSYK O SAVCILARIN YANINDA OLMALIYDI

Ben HSYK'nın hırsızları kovalayan hakim ve savcıların yanında olmasını beklerdim, yine yurtdışına teröristlere silah taşıyan tırları durduran, görevlerini yapan hakim savcıların yanında dursun diye beklerdim. Ama ne yazık ki HSYK da siyasi iktidar tarafından esen rüzgara göre karar alıyor. Yargı bağımsızlığını koruması gereken HSYK yargı bağımsızlığını bitiren bir organ haline gelmiştir diye düşünüyorum.