BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kenan Evren 'ezan sesini' mi susturdu?

Kenan Evren Paşa hakkında ilginç bir iddia gündeme geldi... Askerler anlatıyor sitesine yaşadıklarını yazan erlerden yine şaşırtan açıklamalar var...

Abone ol

İNTERNETHABER / 12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren hakkında şaşırtan iddia! 1976-77 yılında İzmir Narlıdere İstikam Taburu'nda askerliğini yapan bir asker, Kenan Evren Paşa'nın 'ezan sesine' karşı olduğunu iddia etti.

Askerliğini yapan ya da yapmakta olan erlerin 'yaşadıkları' olayları paylaştıkları 'Askerler Anlatıyor' sitesinde yine ilginç bir olaya tanık olduk.

EZAN OKUNMASIN

1976-77 yılında İzmir Narlıdere İstikam Taburu'nda askerlik yapan er, yaşadıklarını anlatırken ismini vermemiş. Kenan Evren Paşa'nın ezan sesini susturmak istediğini belirten asker, 'Ezan Okunmasın' başlığı altında yazdığı hikayesini şöyle özetlemiş:

"1976-77 yılında İzmir Narlıdere İstikam Taburu'nda askerliğini yaptım.

Tabura Ege Ordu Komutanı olarak gelen Kenan Evren Paşa, tugayımızdaki mescide yakın olan karargahından "ezan okunmasın" diye haber göndermiştir"

SİTEYE İDDİA YAĞMURU

Sitedeki iddialar bununla da sınırlı değil... İşte diğer erlerin anlattıkları askerlik hatıralarından bazıları...

BOĞAZDA KENAN EVREN VE PAŞA SEFASI

Ben askerliğimi İstanbul Boğaz Komutanlığı'nda bahriyeli olarak yaptım, 1987 yılı idi.

Görevim O zamanki Boğaz Komutanı İ. E.'in botunda serdümenlikti. Hani yakın zamanda Deniz Kuvvetleri Komutanı olan ve yolsuzluktan yargılarak rütbesi ere düşürülen zat-ı muhterem. Aralık ayı idi. Hemen hemen hergün zamanın cumhurbaşkanı Kenan Evren'in kızı, paşalar ve onların eşleri hep birlikte davetler düzenler, yer içer, eğlenirlerdi.

Bir keresinde sabah saat 4'te görev geldi. Sarıyer'den bize teslim dilecek paketi almak için Anadolu Kavağı'ndan tekne ile yola çıktık. Paketi alınca bir de ne göreyim! İçinde bir adet puro. O zaman düşündüğüm şey, acaba yaşasaydı Atatürk'ümüz bu paşalara ve eşlerine ne yapardı, ne derdi?

BİTLERİ YEDİ

1972-73 yılında Erzurum Tabakhane'de 29. Topçu Alayı 4. Tabur Karargah Bölüğü'nde erbaş olarak askerlik yaptım.

Haftada bir gün hamama gidip yıkanabiliyorduk. Sıcak suyu ancak 5 dakikalığına açıyorlardı. Haliyle yeterince temizlenemiyorduk. Bundan dolayı hepimiz bitlendik. Bölük komutanımız H.Ş. hepimizi eğitim alanına götürdü. Bütün bölük orada toplandık. Birkaç arkadaşımıza üstlerindekini çıkarmasını söyledi. Bu arkadaşlardan biri de İsmail Yaştut adında Tekirdağlı bir er idi. Fanilasında 2-3 tane bit çıktı. Eğer hepimiz detaylı kontrol edilseydik bizde de bit bulunabilirdi. Bölük komutanı H.Ş. o bitleri yemesini söyledi. Korkudan o arkadaşımız çıkan bitleri ağzına attı ve yedi.

Bu hareketi yapan bölük komutanına sonradan ne oldu dersiniz? Ordudan atıldı diye zannetmeyin sakın. Hem general oldu hem de harp akademilerine komutan. Kadrosuzluktan emekli olduktan sonra bir üniversitede gençlere ne yazık ki ders veriyor.

TUVALET ÇUKURUNU ELLE BOŞALTTIK

Yıl 1979. İstanbul, Küçükçekmece, Yarımburgaz.

Askerler tuvaleti iyi kullanamamışlar, yani kenarına yapmışlar. Buna sinirlenen Yüzbaşı E. açık olan tuvalet çukurundan herkesin birer avuç pislik alıp yaklaşık yüz metre ötedeki çukura atmasını emretti. Ben sonraki iki hafta yemek yiyememiştim.

ÇATIŞMADA ESİR DÜŞMÜŞÜM GİBİ HİSSETTİM

Siteyi inceledim. Askerlik yapmayanlar "bu kadar da olmaz" diyebilir. Çünkü ben de otuz yaşıma kadar her dinlediğimde aynı şeyleri söyledim. Ama şimdi bana pek tuhaf gelmiyor artık

Şırnak'ta, Irak sınırının sıfır noktasında, oniki ay jandarma tank şoförü olarak askerlik yaptım. Yemek ihtiyacımızı kumanyalarla karşılıyorduk, sağolsun devlet türlü türlü kumanyalar gönderiyordu. Ama askerlere hep barbunya pilaki, fasulye pilaki, ve barbunya veriliyordu. Bunları yemekten kokusuna bile tahammül edemez olmuştum. Birgün rütbeli banyosuna termosifonu tamir etmeye gittiğimde gözlerime inanamadım: uskumru, ton balığı, kavurma, tas kebabı koli koli dizilmiş. Hemen tank komutanına, "içerideki kumanyalar bize hiç verilmiyor" dedim. Aldığım cevap "onları biz yiyoruz" oldu.

Sanki orada her an çatışmaya girebilecek bir asker değil de çatışmada esir düşmüş terörist gibi hissettim.

TATİLİN GÜNLÜĞÜ 10 LİRA

327. kısa dönem olarak askerliğimi Gemlik Özel Eğitim Merkez Komutanlığı'nda yaptım.

Adı sizi yanıltmasın, burası askeri tatil köyüdür. Fastfood'da Boğaziçi, para yüklemede ODTÜ ve Bilkent, Gece büfede Boğaziçi, İnternet cafede iTÜ mezunu arkadaşlarım ile beyaz gömlek siyah ayakkabı hizmetçilik yaptık. Buradan özel sektörün çıkaracağı birçok ders var. Askeri tatil kampları neredeyse bedavadır ve bu gizli formülü sizinle paylaşmak istiyorum.

1- Deniz kenarında devletten bedava arsa al.
2- Bölgeyi halka, kıyılarını balıkçılara kapat.
3- Silah zoru ile en iyi üniversiteleri bitirmiş gençleri 6 ay ücretsiz garson ve hizmetçi yap.
4- inşaat işçisi, boyacı, elektrikçi olarak zaten elinde 15 aylık erler var.
5- Bu askerleri sabah haftasonları dahil sabah 7 akşam 11 çalıştır.
6- Devlete zaten vergi vermiyorsun.

Askerler ve yedi sülalesi günlüğü 10 liraya tatilini yapsın sen de vatan görevini gururla tamamla!

ÖZGÜRLÜK ÖZGÜR OLMAK İÇİN FEDA EDİLMEZ

Zırhlı Birlikler Etimesgut 2. Alay 2. Tank Taburu 283. kısa dönem.

Askerde ağır sağlık problemleri yaşadım, bir operasyon geçirdim, psikolojik işkence gördüm. Bölük komutanı A.Ş. adında dengesiz ve bir o kadar da korkak bir adamdı. Askerlik yaptığım süre zarfında üyesi olduğum silahlı kuvvetlerden büyük utanç duydum. İlkel, yetersiz, verimsiz bir şekilde boşa harcanan zamana hala acırım.

Başka bir nöbetçi subayın gece beni uyandırıp metresinin fotoğrafı üzerinden resmini çizdirmesini ve buna benzer tonla şeyi de unutmuş değilim. Tek gördüğüm insanların hayvan sürüleri gibi bir yere tıkılması ve ot yolmaktı. 8 ay boyunca ordudan büyük bir tiksinti duydum.

Ne Kürt ne dindarım; yani kin duymak için bir sebebim bile olmamalıydı. Ama yaşanan haksızlıklar, din, dil, ırk farkı tanımıyor. Askerliğim süresince feodal bir yapıda hapsedilmiş bir esir gibi yaşamak zorunda bırakıldım. Özgürlük denen şey yine özgür olmak için feda edilemez.

Ernail Uslu