BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

KCK'yı anlamanız için kaç kişi ölecek?

Bugün'den Adem Yavuz Arslan, 'KCK'yı anlamanız için daha kaç kişi ölmeli?' diye sordu

Abone ol

KCK'yı ısrarla sivil toplum kuruluşu göstermeye çalışanları ikna eder mi bilmiyorum ama Öcalan diyor ki: 'KCK illegal bir yapılanmadır, başı da Kandil'dedir"

Bugün'den Adem Yavuz Arslan, 'KCK'yı anlamanız için daha kaç kişi ölmeli?' diye sordu ve KCK'ya sempatiyle bakanların önyargılı olduğuna dikkat çekerek "KCK, PKK'nın şehir yapılanması değil. PKK'nın üzerinde alternatif bir devlet örgütlenmesidir" dedi.

Abdullah Öcalan'ın anlatımıyla KCK'nın illegal bir yapılanma olduğunu ifade eden Arslan, BDP'li belediyelerin KCK'ya para aktardığına, KCK komiserlerinin elinde oyuncak olduğuna da dikkat çekti.

İşte Adem Yavuz Arslan'ın önemli tespitleri:

KCK operasyonları kapsamında Prof. Büşra Ersanlı ve yayıncı Ragıp Zarakolu'nun tutuklanması tartışmayı alevlendirdi.

Operasyonlara sıcak bakanlar bile 'Ne oluyoruz' demeye başladı.

Konu defalarca gündeme geldi ama görünen o ki hâlâ anlaşılmamış.

KCK'ya geçmeden birkaç cümle ile Güneydoğu'daki güncel gelişmeleri not etmekte fayda var.

Kazan ve Kavaklı operasyonları çok başarılıydı. Hava harekâtları sonuç alıyor. Bölgede hareketlilik sürüyor. (Gerçi Oğul Vadisi'nde PKK'lıların varlığı bilindiği halde oraya operasyon yapılmadı.)

Tabii şunu da not edelim.

Karayılan son demeçleriyle 'İmralı ile görüşüp işi bitirelim' diyenlerin yanıldığını teyit etmiş oldu. Karayılan ayrıca 'Bask modeli olsun silah bırakabiliriz' diyor.

Aslında yaptığı 'laf cambazlığı'ndan başka bir şey değil. Çünkü sözlerinin anlamı 'Bölgeyi bizim yönetimimize verin' demek.

Gelelim son dalgaya.

Maalesef KCK'ya sempatiyle bakan meslektaşlarımız önyargılı. Oysa örgütün kendi metinleri, sözleşmeleri, avukat görüşmeleri her şeyi açıkça ortaya koyuyor.

Öncelikle şunu düzeltelim.

KCK, PKK'nın şehir yapılanması değil. PKK'nın üzerinde alternatif bir devlet örgütlenmesidir.

PKK, döneme ve siyasi gelişmelere göre örgütlenme yapısında defalarca değişikliğe gitti. 1990'ların başında 'gerilla safhası'na önem verirken 2000'lerden itibaren Türkiye'nin demokratik dönüşümü nedeniyle yeniden yapılandı.

2002 ve 2003'te önce KADEK sonra da KONGRA-GEL ismini alan örgüt 4 Nisan 2005'te tekrar PKK oldu.

Bir süre sonra değişikliğe uğrayarak bugünkü KCK oldu.

PKK, 2002'deki 8. Kongre'de 'klasik zor teorisi'nde kalamayacağına karar vererek 'meşru savunma stratejisi'ne göre hareket etme kararı aldı.

Bunun anlamı şuydu: Öcalan'ın 'üçüncü alan' teorisine göre toplumsal örgütlenmenin esas alınacağı bir vizyon hedeflenmeliydi. Bu taktik gereği de o dönemde Öcalan, uzlaşmacı bir profil çizdi.

26 Ekim 2003'teki kongreden sonra da silahlı eylemler yanında kitlesel şiddet eylemleri (serhildan) ağırlık kazandı. Bir yandan da kitlenin organizesi için Demokratik Toplum Koordinasyonu kuruldu. Adı sonradan TÜDEK ve KKK/TM olarak değişti. Yeni sistem Bahoz Erdal'ın tanımıyla 'devletçi sistemin alternatifi'ydi.

PKK bu dönemde silahlı eylemler yanında özerkliğe giden yolda siyasal baskı unsuru olma veya devlete alternatif model sistemler kurmayı planladı.

16-22 Mayıs 2007'deki 5. Genel Kurul'da KKK sistemi yerine KCK, 'Kürdistan Topluluklar Birliği' kuruldu.

Tarihsel gelişimi özetledim çünkü KCK ansızın ortaya çıkan bir yapı değil.