BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

KCK'dan olay Dersim açıklaması

Dersim tartışmalarına katılan KCK, "Dersim özerk ve Kürdistan özgür oluncaya dek bu mücadele sürecektir" dedi.

Abone ol

Ankara'da tozu dumana katan Dersim tartışmasına KCK da katıldı. KCK tarafından yapılan açıklamada, "Seyit Rıza’nın idama giderken başı dik olarak gösterdiği onurlu duruş ve haykırışı PKK’da somutlaşarak 1937-38 soykırım harekatından intikam almaya dönüşmüştür" dendi.

Açıklamada, "Dersim özerk ve Kürdistan özgür oluncaya dek bu mücadele sürecektir" iddiasında bulunuldu.

SEYİT RIZA'YI ANIYORUZ, TÜRK DEVLETİNİ KINIYORUZ

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı yaptığı yazılı açıklama ile Seyit Rıza ve arkadaşlarını andı. KCK açıklamasında, “Seyit Rıza ve on bir arkadaşını idam edilişlerinin 77. Yılında saygı ve minnetle anıyor, Kürt halkına karşı hala inkar, siyasi ve kültürel soykırım politikalarını uygulayan Türk devletini şiddetle kınıyoruz” denildi.

“İnsanlık, 1937-38 Dersim katliamıyla dünyada benzeri görülmeyen bir soykırıma tanıklık etmiştir” iddiasını öne süren KCK açıklaması şöyle devam etti:

“Dersim, baştan aşağı bir harabeye, yangın yerine dönüştürülmüştür. TC sömürgeci güçleri kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden 70 bin Dersimli Kürt Alevi’yi katletmiştir. Dersim katliamıyla Kürdistan'da toplumsal, siyasal ve kültürel soykırım tamamlanmak istenmiştir. Aradan yetmiş yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Türk devleti Kürtler üzerinde uyguladığı kültürel soykırım politikalarından hala vazgeçmemiş, ret ve inkar zihniyetinde köklü bir değişikliğe gitmemiştir. Kürt halkının varlığı, özgürlüğü ve demokratik özerklik statüsü kabul edilmediği sürece Kürt halkı Dersim direniş ruhuyla direnmeye devam edecektir.”

PKK DERSİM'İN İNTİKAMINI ALDI!

KCK açıklamasında devamla şunlar dile getirildi:

“Bu direniş, Dersim’de yaşanan özgürlük ateşinin Kürdistan’ın dört parasında volkan gibi patlamasıyla tüm insanlığa mal olmuştur. Seyit Rıza’nın idama giderken başı dik olarak gösterdiği onurlu duruş ve haykırışı PKK’de somutlaşarak 1937-38 soykırım harekatından intikam almaya dönüşmüştür.

Dersim özerk ve Kürdistan özgür oluncaya dek bu mücadele sürecektir.

Seyit Rıza ve arkadaşlarını idam edilmelerinin 77. yılında bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, onurlu duruş ve direnişlerini mücadelemizde yaşatarak Kürdistan’ın demokratik özerkliğine kavuşmasının gerekçesi yapacağımızın sözünü veriyoruz.”

davutogl.20141114154801.jpg

DERSİM TARTIŞMASI NASIL BAŞLADI?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi'nde düzenlenen "4. Uluslararası Hacıbektaş Aşure Günü" etkinliğinin açılış töreninde konuştu.

Davutoğlu, Dersim'de yaşananları "katliam" olarak tanımladı ve "Dersim modern bir Kerbela'ydı" dedi.

ERDOĞAN ÖZÜR DİLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanken Dersim için özür dilediğini hatırlatan Davutoğlu, "Çok sembolik gibi gelebilir ama zihniyet değişimine işaret eder, 15 yıl içinde bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Başbakanı devlet adına, Dersim dolayısıyla bütün Alevilerden ve vatandaşlarımızdan özür diledi" şeklinde konuştu.

DERSİM MODERN KERBELA

Başbakan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Çünkü o katliam kime karşı yapılmış olursa olsun gerçekten bir Kerbela idi. Modern bir Kerbela idi. Biz ona açık yüreklilikle karşı çıktık. Bir tek canın, bir tek tenindeki tek bir tüy zarar görecekse bizim için her makam ve her mevki boştur."