BIST 10.260
DOLAR 32,31
EURO 34,74
ALTIN 2.389,83
HABER /  GÜNCEL

KCK davasında gergin anlar

KCK'nın 'basın komitesi"ne yönelik açılan davanın ilk duruşması gergin başladı.

Abone ol

Mahkeme Başkanı Ali Alçık ayakta duran avukatların arka sıralara oturmasını istedi. Avukatlar oturmayınca Başkan Alçık duruşma düzenin sağlanması için ara verdi. Bu sırada izleyiciler alkışlar ve sloganlarla mahkeme heyetine tepki gösterdi. Başkan Alçık salonun boşaltılmasını istedi. Görevliler salonu boşalttı.

Duruşma öncesi adliye önündeki basın açıklamasına katılan BDP'li milletvekilleri sanıkların gazetecilik faaliyetleri yüzünden tutuklandıklarını iddia etti. BDP ve CHP'li vekiller de duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.

KCK'nın basın komitesinden olduğu iddia edilen 36'sı tutuklu 44 sanığın yer aldığı davanın ilk duruşması İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda görülen davada sanıklar 'KCK yöneticisi olmak ve KCK üyesi olmak" ile suçlanıyor. Adliye önünde ve dışarıda ise yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü. Çok sayıda çevik kuvvet polisi adliye dışında görev aldı. Adliye içinde de duruşma salonuna girilen koridorda güvenlik barikatı kuruldu. Duruşma salonunda çok sayıda jandarma görevlisi ise sanıklar ve izleyiciler arasında etten duvar ördü. Duruşma başladığı sırada Mahkeme Başkanı Ali Alçık ayakta duran avukatların arka sıralara oturmasını istedi. Avukatlar oturmayınca Başkan Alçık duruşma düzenin sağlanması için ara verdi. Bu sırada izleyiciler alkışlar ve sloganlarla mahkeme heyetine tepki gösterdi. Başkan Alçık salonun boşaltılmasını istedi. Görevliler salonu boşaltıyor.

BDP VE CHP MİLLETVEKİLLERİ DE DURUŞMAYI İZLİYOR

Çoğunluğu gazeteci olan sanıklara destek için duruşma öncesinde adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya tutuklu sanıkların yakınları, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, BDP milletvekilleri Hasip Kaplan, Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Sebahat Tuncel, Halil Aksoy ile bağımsız milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Levent Tüzel de katıldı. KCK davası sanığı Büşra Ersanlı, CHP milletvekilleri Oktay Ekşi ve İlhan Cihaner de duruşmayı izlemek için adliyeye geldi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı adliye önünde açıklama yapan Kışanak, sanıklara yöneltilen suçlamaların tamamının meslekleriyle ilgili olduğunu savundu. Kışanak, 'Tutuklu gazeteciler hakkında ileri sürülen suçların tamamı görevlerinin gereği, yaptıkları haberler ve çalışmalardır. Bunu suç kabul eden bir yargı mantığıyla karşı karşıyayız. Tabi buna yargı demek, adalet demek, yargının bağımsızlığı gözüyle bakmak imkansızdır" diye konuştu. Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk da, 'Bu dava iktidarın kararıyla gerçekleşen siyasi ve bilinçli bir davadır. Bizler onurlu basının, yargılanan sanıkların yanında olacağız. Bir an önce bu utanç davasından kurtulmalı Türkiye"dedi. Eski Almanya Milletvekillerinden Profç. Dr. Norman Paech de basın açıklamasına katıldı. Açıklamaların ardından sanık yakınları sloganlar eşliğinde adliyeye girdi.