BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kazma vurdular, tarih fışkırdı

Bodrum Kumbahçe Mahallesi'nde, inşaat çalışmasından Roma dönemi mezarları çıktı.

Abone ol

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bir inşaatın hafriyat çalışması sırasında üçerli iki grup halinde toplam altı oda mezar bulundu.

Kumbahçe Mahallesi'nde birbirine yaklaşık on metre mesafede bulunan mezarların kurtarma çalışmaları, Bodrum Su Altı Arkeoloji Müzesi yetkilileri tarafından yapıldı. Arkeolog Bahadır Berkaya ve Arkeolog Nurcan Çilesiz mezarların içinde çok sayıda gözyaşı şişesi bulunduğunu ve mezarların kendi döneminde soyulmuş ve kısmen zarar görmüş olduğu belirttiler.

Karya döneminde Karya'nın başkenti olan antik Halikarnas kentinin şehir surlarının dışında ilk kez yüksek ve kale ve deniz manzaralı tepede bulunan oda mezarların dönemin soylu ailelerine ait olabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca mezarların, 5 yüzyıl süren Roma döneminde M.Ö birinci yüzyıla ait olabilme ihtimallerinin de bulunduğu ifade edildi.

Bodrum Müze Müdürü Yaşar Yıldız, "Kazıları yaptıktan sonra, Muğla Koruma Kurulu'na gönderiyoruz. Gereken kararı kurul verecek" dedi.

Döneminde mezarların soyulduğunu kaydeden yetkililer, "Sadece çok sayıda gözyaşı şişesi bulduk. Tüm eserleri Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne kaldırarak koruma altına aldık" şeklinde konuştu.