BIST 10.046
DOLAR 32,50
EURO 34,74
ALTIN 2.400,48
HABER /  EKONOMİ

Kazancınızın yarısı vergiye gidiyor

Uluslararası Finans Kurumu'nun açıkladığı vergi raporu ilginç bir sonucu da ortaya çıkardı.

Abone ol

Dünya Bankası, Dünya Bankası Grubu kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ve Alman danışmanlık şirketi Pricewaterhouse Coopers (PwC) tarafından hazırlanan '' Vergi Ödeme 2013 Raporu '' açıklandı.

Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamada, Vergi Ödeme 2013 Raporu için 185 ekonomideki vergi rejimlerinin incelendiği, en yaygın vergi reformunun ise vergi uyumunu sağlamak için online sistemlerin uygulamaya konulması veya iyileştirilmesi olduğu, bu reformun 16 ekonomide gerçekleştirildiği belirtildi.

YARISI VERGİ

Rapora göre orta ölçekli bir şirket, karının yüzde 44,7'sini vergi olarak ödüyor, 27,2 adet ödeme yapıyor ve vergi yükümlülüklerini yerine getirmek için 267 saat harcıyor.

Dünya Bankası Grubu Küresel Göstergeler ve Analiz Direktörü Augusto Lopez Claros, elektronik başvuru ve ödeme olanaklarının, vergi sistemlerindeki kırtasiye yükünü ve karmaşıklıkları azaltarak, vergi uyumunun arttırılmasına ve vergi idaresinin maliyetinin düşürülmesine yardımcı olabildiğini kaydetti. Raporda son birkaç yıllık dönemde orta ölçekli bir işletmenin vergi yükümlülüklerini yerine getirmek için gerçekleştirdiği ödemelerin sayısında ve harcadığı zamanda kademeli bir azalma olduğunun gözlendiğini ifade eden Claros, dünyanın tüm bölgelerinde vergi idaresi yükünde gözlenen bu azalmanın memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti.

TÜM ÖLÇÜMLER YAPILIYOR

PwC İngiltere vergi ortağı Andrew Packman da daha işletme dostu bir vergi ortamı yaratmak isteyen hükümetlerin sadece vergi oranları üzerinde değil aynı zamanda vergi uyumu için gereken çaba ve zamanın azaltılması üzerinde de odaklanması gerektiğini kaydetti.

Vergi Ödeme 2013 çalışması orta ölçekli bir işletmenin bir yıl içinde ödemesi gereken tüm zorunlu vergileri ve katkı payı ödemelerini ölçüyor. Ölçülen vergiler ve katkı payları arasında, gelir ve kurumlar vergisi, işverenler tarafından ödenen sosyal güvenlik primleri ve işgücü vergileri, emlak vergileri, mal devir vergisi, kar payı vergisi ve diğer küçük vergi ve harçlar yer alıyor.