BIST 9.722
DOLAR 32,55
EURO 34,85
ALTIN 2.435,46
HABER /  DÜNYA

Evren'den olay darbe savunması

12 Eylül davasında yargılanan sanıklardan Kenan Evren, çok konuşulacak bir savunma yaptı.

Abone ol

Kenan Evren, duruşmada "Biz, o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık" diyerek kendini savundu. 12 Eylül Davası'nda mahkemenin sorusunu yanıtlayan Kenan Evren, dönemin Cumhurbaşkanı'na verilen uyarı mektubunun, ''muhtıra'' olduğunu söyledi.

Tahsin Şahinkaya'nın ardından Ankara GATA'da bulunan Kenan Evren, sesli ve görüntülü sistem aracılığıyla savunmasını yaptı. Duruşma yarın saat 09.45'te devam edecek.

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın 10. duruşması Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.

Yazılı savunmasını okuyan Evren, 12 Eylül'ün ''kurucu iktidar'' harekatı olduğunu ve yapılış nedeninin bildiriyle Türk milletine açıklandığını söyledi. Evren şunları söyledi:

İHTİLAL YAPMAYI SUÇ SAYAN KANUN YOK

Beni ve silah arkadaşlarımı, 12 Eylül ve sonrasındaki tasarruflarından, yetkisini 1982 Anayası'ndan alan yargının suç isnat etme ve yargılama yetkisi bulunmamaktadır.

Milli Güvenlik Konseyi, kurucu iktidar olarak Anayasa'daki kanunları çıkarmış, yeni anayasal düzeni oluşturmaya başlamıştır. Kurucu Meclis'in oluşturulması, yeni Anayasa'nın yapılması ve halkoyuyla yürürlüğe konulmasıyla yeni anayasal düzen tamamlanmıştır.

Kurucu iktidar olmayı, yani ihtilal yapmayı suç sayan bir kanun yoktur, olması da mümkün değildir. Biz ihtilal yaptık, ihtilale teşebbüs etmedik. Herkesin ihtilal ile ihtilale teşebbüsün aynı şey olmadığını bilmesi gerekir.

12 EYLÜL'ÜN HESABINI TÜRK MİLETİNE VERDİM

Ben, 12 Eylül harekatını yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Genelkurmay Başkanı, Milli Güvenlik Konseyi Başkanı ve Devlet Başkanıyım. Türkiye Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanıyım. Ben, 12 Eylül harekatının hesabını Türk milletine verdim. Bundan sonra beni tarih yargılar. 12 Eylül harekatını herkes istediği gibi değerlendirebilir.

SİYASETÇİLERİN BECERİKSİZLİĞİ

12 Eylül ile ilgili beceriksiz siyasetçilerin söylemlerini geçen yıllar yalanlamaktadır. Demokrasinin işlediği yerde ihtilal olmaz. Siyasetçi beceriksizliğini askere kapora edemez. Türk Silahlı Kuvvetleri, iktidar olmanın meraklısı değildir. 12 Eylül 1980'den bugüne kadar yaşananların bir daha yaşanmaması bunu göstermektedir.

BUGÜN DE OLSA AYNI ŞEKİLDE İHTİLAL YAPARDIK

Ülkenin o tarihteki ve öncesindeki durumunu büyük Türk milleti bilmektedir. Büyük Türk milleti o olaylara layık değildi. Biz o gün doğru olanı yaptık. Bugün de olsa aynı şekilde ihtilal yapardık. Pişman değilim.

Bayrak harekat planı belgesini hatırlamıyorum. Kim hazırladı bilmiyorum. Harekat planının talimatını Haydar Saltuk verdi. Saltuk benin yerime bu talimatı verdi. Darbe planını 1. Ordu Komutanı Necdet Üruğ hazırladı. Cumhurbaşkanı hassas durum konusunda mektupla uyarıldı

Tabii ki adli yargı mensupları ve yüksek mahkeme görevini yapmaktadır. Yukarıdaki açıklamalarımla birlikte söyleyeceğim bunlardır. Benim görevim bunlara yardımcı olmaktır.

Sanık olmadığımı yukarıda açıklamıştım. Bu beyanımın dışında başkaca bir beyanda bulunmayacağım. Mahkeme sorularına cevap vermeyeceğim. Kusura bakmayınız.''

TARAFSIZLIĞI VURGULAMAK İÇİN SÖYLEMİŞ

"Adaletli olsun diye 'bir sağdan bir soldan astık'" cümlesinden ne kastettiğinin sorulması üzerine Evren, "Söyledim. Sağda olanlar var, solda olanlar var. Yalnız sağdakileri verip de idam ettirip, bir sağdan, bir soldan. Bununla hiçbir tarafı tutmadığımızı, bitaraf olduğumuzu anlatmak istedik." karşılığını verdi.


evren-ve-şahinkaya.20121121161327.jpg

şahi̇nkaya.20121121163222.jpg

sani̇kaya.jpg