BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,97
ALTIN 2.435,44
HABER /  GÜNCEL

Kayıp uçak: Arama ekipleri yeni sinyaller bekliyor

Malezya Havayolları'na ait kayıp yolcu uçağının enkazını arayan ekipler, su altı taraması yapmak için yeni sinyallerin gelmesini bekliyor. Geçen haftasonu alınan sinyallerin, uçağın kara kutusuyla uyumlu olabileceği belirtilmişti.

Abone ol

Malezya Havayollarına ait kayıp uçağı arayan ekipler, su altı aramalarına başlamadan önce uçaktan yeni bir sinyal gelmesini bekleyeceklerini söylüyor.

Avustralya’ya ait bir gemi, geçen hafta sonu yürütülen arama kurtarma çalışmalarında uçağın kara kutusuyla uyumlu olduğu düşünülen sinyallere ulaşmıştı.

Fakat Pazar gününden bu yana, uçaktan yeni sinyal gelmedi.

Avustralyalı yetkililer, enkaz için su altı taraması yapmadan önce yeni sinyallere ulaşmanın kilit öneme sahip olduğu görüşünde.

Perth’teki Pearce hava üssünde konuşan Avustralya Savunma Bakanı David Johnston, gelecek günlerde arama çalışmalarını yoğunlaştıracaklarını söyledi. Bakan, kara kutunun sinyal vericilerinin hala aktif olduğuna inanıldığını belirtti.

Arama çalışmalarına liderlik eden Avustralya Hava Kuvvetleri Komutanı Angus Houston, Ocean Shield (Okyanus Kalkanı) adlı geminin hafta sonunda, su altının derinliklerinde en kısık sesleri bile belirleyebilen bir cihaz sayesinde sinyallere ulaştığını dile getirmişti.

İlk sinyalin yaklaşık 2 saat 20 dakika sürdüğü daha sonra sona erdiği, ikinci sinyalin ise geminin çevresinde bir tur attıktan sonra alındığı ve 13 dakika sürdüğü belirtildi.

'Dar alanda arama yapabiliriz'

Komutan Houston, her iki sinyalin de duyulabilecek seviyede olduğunu ifade edip “Bunlar, hem uçuş veri kayıtlarından hem de kokpitteki ses kayıtlarından iletilenlerle uyumlu olabilir” diye ekledi.

Houston, Pazar gününden bu yana herhangi bir sinyale ulaşamadıklarını belirtip “Eğer daha fazla sinyal alırsak, okyanusta enkaz için daha dar bir alanda arama yapabiliriz” dedi.

Su altı aramasının “yavaş ve çok özen gerektiren” bir çalışma olduğunu söyleyen Houston, “Okyanus altında eğer şimdi bir görsel tarama yaparsak bu günler alır” diye konuştu.

Komutan ayrıca, sinyallerin kayıp uçaktan gelip gelmediğinin henüz bilinmediğini vurguladı.

Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan ve 239 kişi taşıyan uçak 8 Mart’ta kaybolmuştu. Malezyalı yetkililer uçağın Hint Okyanusu’nun güneyine düşmüş olabileceğini dile getiriyor.

Kayıp uçaktakilerin yakınları ise yaklaşık bir aydır süren arama çalışmalarından somut veriler alınmasını umuyor. Pekin’de kayıpların akrabaları adına konuşan Steve Wong, “Durumun çözümünde, ipuçlarının bulunmasında ve akrabalarımızın başına gerçekten ne geldiğinin anlaşılmasında ısrarcı olmalıyız” dedi.