BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Kayıp çocuklar sorunu Meclis'e taşınıyor

Son aylarda artan kayıp çocuklar vakası sebebiye CHP'li vekil komisyonu kurulmasını istedi

Abone ol
Türkiye son aylarda artan kayıp çocuklar sorununu tartışıyor. CHP Milletvekili Canan Arıtman konuyu Meclis'e taşıyarak araştırma komisyonu kurulması önerisinde bulundu.

Arıtman Meclis Başkanlığına verdiği dilekçede bunun gerekçesini şöyle açıkladı:

"Dünyada ve Türkiye'de çocuk kaçırma ve kaybolma olaylarında artış var. Konunun vahim bir başka boyutu ise kaybolan ve kaçırılan çocukların çoğunluğunun bulunamamış olmasıdır. Bu durum toplumda derin bir tedirginliğe, güvensizliğe neden olmaktadır.

Bugüne değin ülkemizde bu konuda yeterli bir veri çalışması bile yapılmamıştır. Çocukların kaybolma nedenleri, bulunma oranları, bulunma süreleri gibi konularda gerekli bilgilere sahip değiliz. Kaybolan çocukların ailelerinin sosyo-ekonomik durumları, eğitim düzeyleri, aile yapıları gibi konular da araştırılmamıştır. Sadece Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu?nun 2009 raporunda kayıp çocukların ailelerinde ?erken yaş evliliği? olgusunun yüksek olduğu tespiti vardır. Kayıp ve kaçırılan çocuklar olgusunda mutlaka veri tabanları oluşturulmalıdır. Bu araştırmalar çocukların kaybolma, kaçma ve kaçırılma nedenlerini büyük ölçüde ortaya koyacaktır.

Ülkemizde ne yazık ki çocuk ihmal ve istismarı her konuda giderek artmaktadır. Çocuklarını koruyamayan bir toplum olduk! Bu kabul edilemez bir durumdur.

Kaçırılan çocukların organize suç örgütleri tarafından organ ticareti, çocuk pornografisi, çocuk fuhuşu ve çocukların suça karıştırılması, yurtiçi ve yurtdışı çocuksuz ailelere satılması gibi olasılıklar hem çocuklarını kaybeden ailelerde hem de tüm toplumda endişe ve korkuları artırmaktadır. Kayıp çocukların bulunabilmesi için emniyet güçlerimizde özel ihtisas birimlerinin oluşturulması gereklidir. Hem ailelerin hem de çocukların kaçırılma olaylarına karşı eğitilmeleri de önemli bir husustur. Çocuk kaçırılmasıyla ilgili yasal düzenlemelerimizin gözden geçirilmesi varsa yetersizliklerinin giderilmesi, yasaların caydırıcı hale getirilmesi de gereklidir. Yoksulluk ve işsizlikle mücadele edilmesi, toplumun sosyo-ekonomik ve eğitim seviyesinin yükseltilmesi öncelikli çalışma alanları olmalıdır.

İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı gibi çok sayıda devlet kurumunun tüm plan ve programlarında bu konuyla ilgili hususlar yer almalıdır.

Tüm bu gerekçelerle çocuk kaçırma ve kaybolma olaylarının önlenmesi, çocukların korunması, gerekli veri tabanının oluşturulması, nedenlerinin ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Anayasa?nın 98?inci ve İçtüzüğün 104 ve 105?inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılması hususunda gereğini saygılarımızla arz ederiz."