BIST 10.793
DOLAR 32,20
EURO 34,96
ALTIN 2.428,91
HABER /  GÜNCEL

Kavurucu sıcaklar geliyor

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürlüğü, kentte bugün ve yarın mevsim normallerinin üzerinde 34-35 derece düzeyinde sıcaklık beklendiğini açıkladı. Diğer bölgeler ise...

Abone ol

Açıklamada ''İstanbul'da özellikle bugün ve yarın sıcaklık 34-35 derece düzeyinde olacak. Ancak, hafta sonu başlayacak yağışla birlikte sıcaklığın mevsim normalleri olan 28 derece düzeyine inmesi bekleniyor" ifadesine yer verildi.

CNN TÜRK Meteoroloji Editörü Bünyamin Sürmeli, Marmara bölgesinde havanın parçalı az bulutlu olduğunu belirterek bugün sıcaklığın bu haftanın en yüksek değerlerinde olduğunu belirtti.

Sürmeli, önümüzdeki günlerde bölgenin batısından başlayarak yağışın etkili olmasının beklendiğine dikkat çekti.

Bünyamin Sürmeli'ye göre yurdun diğer bölgelerde hava şöyle olacak:

Ege bölgesi: Hava parçalı az bulutlu. Sıcaklık 35 dereceyi aşıyor. Yağış yarın yalnızca İzmir dolaylarında, cumartesi günü Marmara'nın tamamıyla beraber Ege'nin kuzey kesimlerinde görülecek.

Akdeniz bölgesi: Hava parçalı bulutlu. Hafta sonuna girişte sıcaklık 4-5 derece azalacak.

İç Anadolu bölgesi: Hava parçalı az bulutlu. Sıcaklık yarın bölgenin batısında 35 dereceye ulaşacak. Hafta sonunda İç Anadolu'nun yine batı kesimlerinde yağış görülebilir.

Karadeniz bölgesi: Bölgenin orta ve doğu kesimlerinde yağış sürüyor. Yarın etkisini azaltacak yağış, hafta sonunda bölgeyi terk edecek.

Doğu Anadolu bölgesi: Kars ve Erzurum dolayları yağış alacak. Yağış yarın da görülecek, hafta sonunda kesilecek. Sıcaklık 1-2 derece artacak.

Güneydoğu Anadolu bölgesi: Hava az bulutlu. 40 dereceye yaklaşan sıcaklık ile güneşin bolca görüldüğü gökyüzü hafta sonunda da durumunu koruyacak.

Sıcak çarpmalarına dikkat

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta da, vatandaşları özellikle sıcak çarpmalarına karşı uyardı.

Hava sıcaklığının 32 derecenin, nispi nemin de yüzde 60'ın üzerine çıktığı durumlarda sıcak çarpmasının görülmeye başladığını anlatan Prof. Dr. Küçükusta, ''sıcak çarpmasına, yaşlılarda, damar sertliği ve kalp yetersizliği olanlarda, şeker hastalarında, alkoliklerde ve idrar söktürücü ilaç kullananlarda daha sık rastlanır" dedi.

Sıcak çarpması, organizmanın henüz sıcaklara uyum sağlayamadığı, sıcak dalgasının ilk günlerinde daha fazla görüldüğünü belirten Küçükusta, "yeterince su ve tuz almak şartıyla çok yüksek ısılara tahammül etmek mümkündür. Nem oranı yükseldiğinde, terleme ile olan sıvı kaybı azalmaya başlar ve böylece sıcak çarpması ihtimali artar'' açıklamasını yaptı.

Prof. Dr. Küçükusta, bu tür hastaların klimalı ambulanslarla en kısa zamanda bir hastaneye ulaştırılması gerektiğini vurgulayarak, sıcak sendromlarına karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Özellikle yaşlı ve çocuklar ile damar sertliği, kalp yetersizliği olanlar ve şeker hastaları dikkatli olmalıdır.

Çok gerekli değilse özellikle 11.00 ve 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmayın.

Açık renk, bol, pamuklu kıyafetler giyin, geniş çeperli şapka ve güneş gözlüğü kullanın.

Şemsiyeden yararlanın, efordan kaçının.

Sindirimi kolay yemekleri tercih edin, ağır ve yağlı kızartmalardan kaçının.
Bol su için, meyve, sebze ve salata tüketin.

Alkol kullanmayın. Fazla kahve ve çaydan uzak durun.

Sık sık duş alın.

Bu arada, İstanbul'da hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle birçok kişi deniz kıyılarına ve yeşil alanlara giderek serinlemeye çalıştı.

Sahil şeritlerini dolduranlardan bazıları, denize girerek serinlediler. Tarihi yarımadayı gezen turistler ise daha çok kapalı mekanlar ile gölgelik alanları tercih ederlerken, su içip dondurma yiyerek sıcağın etkisini azaltmaya çalıştılar.

Kaynak: