BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Kavun karpuz tarlada kaldı

Yozgat'ta tarlada kalan talep fazlası kavun ve karpuz, kurbanlık hayvanlara yem oldu.

Abone ol Yozgat'ın Yerköy ilçesinde bu yıl yaklaşık 10 bin dekar alana kavun ve karpuz ekimi yapıldı. Bu yıl kavun ve karpuz hasadının yüksek olması nedeniyle fiyatların çok düştüğüne dikkat çeken çiftçiler, maliyeti kurtarmaması nedeniyle talep fazlası ürünü tarlada bırakmayı daha karlı bulduklarını ifade etti.

Çiftçiler, ''Kavun ve karpuzun dönümü 100 YTL'den toplanıyor, toplatıp zarar etmektense tarlada kalması daha iyi'' diye konuştular.

Tarlada kalan talep fazlası kavun karpuz, yörede besicilik yapan ve kurban bayramı için hayvan besleyenleri sevindirdi. Kurban bayramı için kurbanlık besleyen Belkavak köyünden Hacı Ali Ede, koyun ve keçileri tarlalara getirip, beslediklerini bildirdi. Ede, ''Yem fiyatları pahalı. Tarlada kalan kavun ve karpuz ise sürülüp, toprağa karışacak. Tarla sahiplerinden izin alıyoruz, hayvanlarımızı burada besliyoruz'' dedi.

Yozgat Genç Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı Ayhan Çelik de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gelingüllü Barajı'nın devreye girmesiyle birlikte sulanabilir alanlarda ürün çeşitliliğin de arttığını vurguladı. Çelik, ancak tarımda arz-talep dengesinin hesaplanılmadan üretim yapılmasının çiftçiyi zor durumda bıraktığını hatırlattı. Çelik, ''Geçen yıl kavun karpuz iyi para etti. Bunun üzerine çiftçi kavun karpuza yöneldi. Üretim fazla, talep az olunca fiyatlar geriledi, üretimin büyük bölümü tarlada kaldı'' diye konuştu.

Çelik, üretim planlamasının yapılması, çiftçilerin üretim sezonunda talebe göre ekim yapmaları gerektiğinin de altını çizdi.