BIST 10.269
DOLAR 32,28
EURO 34,79
ALTIN 2.438,86
HABER /  GÜNCEL

Katrina tayfunu Bush'u da vurdu

Katrina tayfununun vurduğu eyaletlerden sadece Louisiana’da, ölenlerin sayısının 10 bini bulabileceği belirtiliyor. Siyah liderler ise Başkan Bush'a ateş püskürüyor...

Abone ol

Amerikan Kongresi senatörlerinden David Vitter, sadece Louisiana eyaletinde Katrina tayfunu nedeniyle can verenlerin 10 bini bulabileceğini söyledi. Tayfunda en çok etkilenen New Orleans kentine, yağma olaylarına karşı, ulusal muhafızlar ve askeri yardım konvoyları ulaştı.

Muhafızlar yardım dağıtmanın yanı sıra, silahlı çetelerin dolaştığı kentte düzeni sağlamaya çalışacak. New Orleans’ı basan sel sularının tamamen boşaltılmasının 80 günü bulacağı bildiriliyor.

YARDIMDA IRKÇILIK İDDİASI

Katrina felaketinin New Orleans’taki kurbanlarının büyük bölümünün siyah olması, geciken yardım çabalarında ırkçılığı gündeme taşıdı. Siyahi liderlerden Jesse Jackson, yardım ve tahliye çabalarının gecikmesinde kurbanların fakir ve siyah olmalarının rol oynadığını savundu. Jackson, Bush’u, ehliyetsizliğe varan bir şefkatsizlik ve duyarsızlıkla suçladı.

BUSH ‘YETERSİZ KALDIK’ DEDİ

ABD Başkanı George Bush, tayfunun ardından afet bölgesine yardım götürülmesi ve New Orleans kentinde kanunsuzluğun önüne geçilmesi çabalarında yetersiz kalındığını kabul ederek, “Bu sonuçlar kabul edilemez” dedi. Bush, Katrina’nın vurduğu Alabama, Mississippi ve Louisiana eyaletlerinde incelemelerde bulunduktan sonra yaptığı açıklamada, kaosun kısmen hala hakim olduğu New Orleans’a ilişkin olarak, “New Orleans’ta henüz yeterli güvenlik yok” dedi.

Bush, Katrina’nın vurduğu Alabama, Mississippi ve Louisiana eyaletlerinde incelemelerde bulundu.

Bush, “İşler nerede iyi gitmiyorsa düzelteceğiz, nerede iyi gidiyorsa, bu çabamızı iki katına çıkaracağız” diye konuştu. Gözlemciler, yönetiminin hatalar yaptığını kabul etmemesiyle tanınan Bush’un, Katrina’dan sonraki yardım çalışmalarının yetersiz kaldığını doğrulamasının bir ilk niteliği taşıdığına dikkati çekti.

TÜRKİYE DE YARDIM ÖNERDİ

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza ise yardımların gecikmesinde ırkçılığın rol oynamadığını belirtti. Rice, Katrina tayfununun ardından ABD’ye yardım öneren ülkeler arasında Türkiye’yi de saydı. Rice, felaketin ardından ABD ile gösterilen uluslararası dayanışmaya teşekkür etmek için düzenlediği basın toplantısında, “Dünyanın her yerinden yardım önerileri yağıyor. Kanada, Hollanda, İtalya, Rusya, Hollanda, Çin, İsrail, Azerbaycan, Filipinler, El Salvador, Avustralya, Türkiye’den ve birçok başka ülkeden” dedi.

KÜBA’DAN TARİHİ ADIM

Bu arada, ABD’nin kara listesinde bulunan Küba’nın Devlet Başkanı Fidel Castro da, Katrina tayfununun vurduğu ABD’ye 1100 doktor ve 26 ton ilaç yardımıyapmayı önerdi. Küba’nın yardıma hazır olduğunu belirten Castro, ABD’ye doktorlarla birlikte 26,4 ton ilaç gönderileceğini kaydetti.

IRAK VE AFGANİSTAN’DAN ASKER GİDİYOR

Öte yandan, ABD Hava Kuvvetleri’nin Irak ve Afganistan’da görev yapan 300 askeri, Katrina tayfunundan etkilenen hava üssündeki ailelerine yardım etmeleri için bölgeye göndereceği belirtildi. Katar’daki Merkez Komutanlığı sözcüsü David Small, 300 askerin Mississippi Biloxi’deki üste yardım çalışmalarına katılmak üzere gelecek iki hafta içinde ABD’ye döneceklerini kaydetti.

bus