BIST 10.209
DOLAR 32,36
EURO 34,76
ALTIN 2.397,91
HABER /  GÜNCEL

Katledilen savcının eşi evet diyecek

12 Eylül öncesi katledilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz, referandumdan umutlu.

Abone ol

12 Eylül darbesinden iki yıl önce katledilen Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz, referandum sonuçları konusunda umutlu.

Öz, faili meçhullerin önüne geçilebilmesi için demokratik bir ortamın oluşturulması gerektiğini söylüyor. Bunun için de referandumu, demokrasiye giden yolda önemli bir adım olarak görüyor.

"Soruşturduğum bazı olayların izi, devlet içinde üst makamlara kadar tırmanıyor. Korkmaya başladım." Bu sözler, Türkiye'deki karanlık olayların üstüne giden Savcı Doğan Öz'e ait.

12 Eylül darbesine zemin hazırlayan sağ-sol çatışmalarını soruşturan Öz, olayların arkasında kontrgerilla olduğunu belgeledi. Derin yapılanmanın da CIA ve İsrail gizli servisleri tarafından yönlendirildiğini başbakana rapor etti. Bu rapordan sonra, 24 Mart 1978'de evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Ne olayın failleri yakalandı ne de Öz'ün raporunun üzerine gidildi. 32 yıldır faillerin yakalanmasını bekleyen Öz'ün eşi emekli hâkim Sezen Öz, 12 Eylül cuntacılarına yargı yolunu açan anayasa değişikliğinden ümitli. Referandumda 'evet' çıkması halinde, yıllardır çektiği acının bir nebze de olsa dineceğini söylüyor.

Zaman'dan Fatma Turan'a konuşan Sezen Öz, paketi, Türkiye'de demokrasi adına atılan en önemli adım olarak değerlendiren Öz, "Türkiye'ye yakışmayan darbe anayasasının değişikliğini destekliyor ve referanduma 'evet' diyorum." ifadelerini kullanıyor. Demokrasiye inanan herkese de referandumda 'evet' çağrısında bulunuyor. Öz, şöyle devam ediyor: "Biz bu ülkenin sürekli darbeler yapan, kendi anlayışına göre yasaları değiştiren derin devletin mağdurlarıyız. Bizim gibi aileler bugüne kadar hiçbir şekilde haklarını alamadı. İlk kez Türkiye'ye yakışmayan anayasanın değişikliği isteniyor. Değişikliğin tamamını destekliyorum."

Sezen Öz, antidemokratik uygulamalarıyla Türkiye'yi onlarca yıl geriye götüren cuntacılardan hesap sormak için de referandumun büyük bir fırsat olduğunu vurguluyor. "Darbeciler, hukuk karşısında hesap vermek zorunda kalacak. Bu durum yıllardan beri mağdur olan bizlerin yüreğine su serpecek ve bizi rahatlatacak. Keşke 12 Eylül Anayasası'nın tümü değiştirilebilse. Ama bu koşullar içinde, bu asgari ölçekte yapılacak değişikliğin tamamını desteklemeyi kendime ve bu acılar içinde kavrulmuş ülkemize bir görev biliyorum." ifadelerini kullanıyor.

Aynı zamanda hukukçu olan Öz, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesini öngören düzenlemeleri de olumlu karşılıyor. Öz, düzenlemeyle birlikte yargının artık tarafsız olacağını kaydediyor