BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Katkı kalktı sucuk altın gibi oldu

Kanatlı et karıştırılması yasaklanınca yüzde yüz daha sucuğun fiyatı uçtu. Öyle zamlar yapıldı ki pastırmayı bile solladı.

Abone ol

Kırmızı etten üretilen şarküteri ürünlerine kanatlı eti karıştırılmasını yasaklayan karar 1 Mart'ta yürürlüğe girince sucuk firmaları zammı bastırdı.

250 gramlık kangal sucukların reyon fiyatları da 16.90 liraya fırladı. Böylelikle kilosu 67 liraya kadar ulaşan sucuklar, kilogramı 55-60 liradan satılan pastırmanın üzerine çıktı. Şarküteri ürünleri arasında en pahalı olarak bilinen pastırma, koltuğunu sucuğa bırakmış oldu.

YASAYA UYMAYAN ÜRÜN UCUZLADI

Yasak olmasına karşın market reyonlarında tebliğ öncesinden kalma “% 100 dana” ibareli ürünlerin hepsi toplatılamadı. Ancak ambalajı değişmeyen bu ürünlerin çabuk tükenmesi için marketler tarafından çeşitli kampanyalar yapılıyor. Bu ürünler, ikişerli paketler halinde, diğer ürünlerin yarı fiyatına satılıyor. 1 Mart’tan sonra tebliğin öngördüğü şekilde üretilip paketlenmeyen ürünlerin marketlerden toplanarak imha edilmesi gerekiyor.

KİLOSU 55 TL!

Pastırma yapımında da kullanılan fermentasyonda sucukların, değişken hava şartlarında doğal klima ortamında olgunlaşması sağlanıyor. Fermente sucuğun ortalama 4 gün bu doğal klima ortamında kalması gerekiyor.

YÜZDE 100 KALKTI YERİNE...

1 Mart öncesinde şirketler ‘kaliteyi’ göstermek için “% 100 dana” ibaresini kullanıyordu. Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nin hazırlanmasının nedeni de bu ürünlerin içinde tavuk etine rastlanmasıydı. Yeni tebliğle ambalajlarını değiştiren üreticiler, tavuk etiyle karıştırılmaması için paketlerin üzerine dana resmi bulunan küçük etiketler yapıştırdı. Bu arada tebliğe uygun yeni sosisler kilosu 30-35 liradan, salamlar ise yine kilosu 35 lira civarından satılıyor. (Haber: Ebru Erdoğan Habertürk)