BIST 10.169
DOLAR 32,38
EURO 34,73
ALTIN 2.399,37
HABER /  GÜNCEL

Katalonya'da bağımsızlık referandumu oylamaya döndü

Katalonya lideri Artur Mas, 9 Kasım'da referandum yerine 'asıl referanduma hazırlık niteliğinde' bir oylama yapacaklarını söyledi. İspanya yönetimi referanduma karşı çıkmıştı.

Abone ol

Katalonya lideri Artur Mas, dün İspanyol basınında çıkan haberlerin aksine 9 Kasım'da yapılması planlanan bağımsızlık oylamasının iptal edilmediğini söyledi.

Ancak bu oylamanın, "asıl referanduma hazırlık niteliğinde" olacağını da sözlerine ekledi.

İspanya hükümeti referandum ilan eden yerel yönetimi şiddetle eleştirmiş ve konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.

Anayasa Mahkemesi de dosyayı incelemeye aldı; inceleme bitene dek referandumu askıya aldığını ilan etti.

İspanyol basını dün bu karar sonrasında Katalonya'da bağımsızlık oylamasının iptal edildiğini yazdı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da bu sabah bunu "harika bir haber" diye niteledi.

Daha sonra Barselona'da bir basın açıklaması yapan Katalan lider Artur Mas ise "yasal çerçevenin değişmesine rağmen sandığa gidileceğini, Katalan hükümetinin kontrolü altında ve 20 bin gönüllünün yardımıyla, yerel yönetim binalarında oylama yapılacağını" bildirdi.

Katalan yönetimi, kendi imkanlarını kullanarak İspanyol hükümetinden onay alma zorunluluğunu ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Referandumun nedenleri

İspanya'nın 7,5 milyon nüfuslu bu zengin bölgesinde pekçok kişi, merkez ekonomiye yaptıkları katkının karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Ayrıca Katalonya, ülkedeki diğer bölgeler gibi bir nevi özerklik sahibi olsa da, ayrılıkçılar örneğin son zamanlarda okullarda Katalonca'nın ikinci plana itildiğini, ana eğitim dili olmaktan çıktığını söyleyerek Madrid'i eleştiriyor.