BIST 9.525
DOLAR 32,50
EURO 34,77
ALTIN 2.488,98
HABER /  DÜNYA

Katalonya bağımsızlığını ilan etti mi şok karar!

KATOLANYA bağımsızlık referandumunun ardından dünyanın beklediği kararını ilan etti. Katalon lider Carles Puigdemont kararı ilan etmeden önce hükümet tarafından tutuklanmakla tehdit edilmişti. Karar ise herkesi ters köşeye yatırdı.

Abone ol

İspanya hükümetinin uyarıları ve tehditlerine rağmen bağımsızlık referandumunu gerçekleştiren ve bağımsızlık ilan edip etmeyeceği merak edilen Katalonya kararını verdi. Katalan lider bağımsızlık ilan etmeyeceklerini açıkladı.

Katalan lider Carles Puigdemont, yüksek kabine toplantısında yaptığı konuşmada "Süreci askıya almalıyız" ifadelerini kullandı. Puigdemont, "Sandıktan bağımsızlığa 'Evet' çıktı. Halkın Katalonya'nın bağımsız bir devlet olması yönünde ortaya koyduğu iradesinin tecelli etmesini istiyorum. Referandum sonuçlarıyla Katalonya bağımsızlık ilan etme hakkını kazandı" dedi.

Puigdemont konuşmasında, Katalonya ve İspanya arasındaki sorunun barışçıl yollarla çözüme kavuşturulmasını umduğunu belirtti.

BAĞIMSIZLIK İLANININ SİNYALLERİNİ VERMİŞTİ

1 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen ve Madrid yönetimi tarafından yasadışı ilan edilen bağımsızlık referandumunun ardından Katalan hükümetinin lideri Carles Puigdemont, yapılacak oturumda bağımsızlık ilan edileceğini söylemişti. Katalan lider son ana kadar da kararlı görünüyordu.

GÖZALTINA ALINACAKTI ÇARKETTİ

Ancak  İspanya hükümeti bağımsızlık ilan etmesi halinde Katalan liderin gözaltına alınacağını duyurmuştu. Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, halkın bağımsızlık ilan edilmesi yönünde oy kullandığını ancak bunun İspanya hükümeti ile yürütülecek müzakereler sonucu yapılması gerektiğini söyledi.

REFERANDUMDAN BAĞIMSIZLIK ÇIKMIŞTI
Katalonya'da 1 Ekim'de düzenlenen referandumda, halkın yüzde 90'ı bağımsızlık yönünde oy kullanmıştı. İspanya ise bu referanduma sert tepki göstermiş ve oylamayı yasa dışı olarak nitelendirmişti.