BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  GÜNCEL

Karzai'den Pakistan'a çağrı: Roket saldırılarını engelleyin

Afghanistan Cumhurbaşkanı, Pakistan'ı Afgan topraklarına son üç haftada 450'yi aşkın roket atmakla ve 36 sivilin ölümüne sebep olmakla suçladı.

Abone ol

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Pakistan'ı Afgan topraklarına son üç hafta içinde 450'yi aşkın roket atmakla suçladı.

Karzai, 12'si çocuk 36 kişinin öldüğü saldırılardan Pakistan güçlerini sorumlu tuttu ve bu saldırıların derhal durdurulması gerektiğini vurguladı.

Afganistan Cumhurbaşkanı, saldırıları Afganistan'daki NATO güçlerinin Amerikalı komutanı General David Petraeus ve ABD büyükelçisi Karl Eikenberry'le tartıştığını anlattı.

Karzai meseleyi ayrıca Cumartesi günü Tahran'da yapılan, bölgesel terörle mücadele konferansı sırasında Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'ye de ilettiğini belirterek "Eğer bu saldırıların sorumlusu Pakistan değilse, ardında kimin olduğunu da açıkça bildirmelidir" diye konuştu.

Pakistan ise Karzai'nin sözlerine henüz bir yanıt vermedi.

Afgan yetkililer, roket saldırılarının Afganistan'ın doğusunda, NATO güçlerinin çekildiği Kunar ve Nangargar eyaletlerinin sınır bölgesini hedef aldığını söylüyor.

Sınırda görevli yetkililerin BBC'ye verdiği bilgiye göre Pakistan güçleri, sınır hattında istikrarsız kesimlere yerleşen Taliban'ın Pakistan örgütlenmesine karşı savaştığından, roketler sınırın Afganistan tarafına da düşüyor.

Associated Press haber ajansı, roket saldırılarının başlamasından bu yana yaklaşık iki bin ailenin yaşadıkları yerlerden kaçtığını bildirdi.

Afganistan Savunma Bakanlığı sözcüsü, Afgan vatandaşlarının öldürülmesinin bir karşılığı olacağı yolunda uyardı.

İslamabad yönetimi de son haftalarda Pakistan'ın kuzeybatısında militanların düzenlediğini söyledikleri bir dizi saldırıdan şikayetçi olmuştu.

Pakistan ile Afganistan arasındaki sınırda güvenliğin sağlanması hayli zorlu bir görev.

Pakistan'ın batısındaki aşiret bölgesi, birbiriyle yakından ilişkili, çeşitli isyancı gruplarla dolu.

Bu konu Afganistan ve Batılı yetkilileri uzunca bir zamandır rahatsız ediyor; Pakistan'a topraklarındaki militan faaliyetlerinin önünü kesmesi için çağrı yapılıyor.