BIST 10.277
DOLAR 32,31
EURO 34,74
ALTIN 2.389,02
HABER /  DÜNYA

Karşılıklı ’nişan’laştılar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Azerbaycan’la dostluk, kardeşlik ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanan ilişkilerimizin en güçlü şekilde devamın...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Azerbaycan’la dostluk, kardeşlik ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanan ilişkilerimizin en güçlü şekilde devamına büyük önem veriyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ile bir araya geldi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Gül, Aliyev’e Türkiye Cumhuriyeti Devlet Nişanı’nı takdim ederken, Aliyev de Haydar Aliyev Nişanı’nı Gül’e takdim etti. Türk ve Azeri milli marşlarının çalınmasıyla başlayan devlet nişanı tevcih törenine, Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül, Azerbaycan Devlet Başkanı Aliyev’in eşi Mihriban Aliyev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve diğer yetkililer katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Aliyev’e en yüksek nişanı takdim etmekten onur duyduğunu belirterek, nişanın iki ülke arasındaki dostluk bağlarının pekiştirilmesi ve güçlendirilmesi için Aliyev’e en içten takdirlerin ifadesi olduğunu söyledi. Gül, "Azerbaycan’la dostluk, kardeşlik ve iyi komşuluk ilişkilerine dayanan ilişkilerimizin en güçlü şekilde devamına büyük önem veriyoruz. Küresel ve bölgesel çalkantıların sürdüğü bir dönemde Azerbaycan’ı güvenli limanlara taşıyacak bir liderin mevcudiyeti ilişkilerimizin geleceğinin teminatıdır" dedi.

"ONUR DUYUYORUM"
İki ülke ilişkilerinin büyük projelerle gelişmeye devam ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum projelerine Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Trans Anadolu boru hatlarını süratle tamamlayarak yeni başarı hikayeleri ilave etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.
Aliyev’in göreve geldikten sonra iki ülke ilişkilerinde müstesna bir yer edindiğini vurgulayan Gül, "Ülkelerimizin ortak menfaatleri doğrultusunda gösterdiğiniz liderlik dolayısıyla zatı devletlerine Türk milleti adına, Türkiye Cumhuriyeti’nin ihdas ettiği en yüksek nişan olan devlet nişanını takdim etmekten onur duyuyorum. Büyük bir şerefle taşıyacağım Haydar Aliyev Nişanı’nın tarafıma tevdi edilmesi dolayısıyla şahsınızda tüm Azerbaycan halkına en samimi duygularımla teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
Aliyev ise, Türkiye ile Azerbaycan dostluğu için var gücüyle çalışacağını söyleyerek, Türkiye ile Azerbaycan’ı tarihin, etnik köklerin, medeniyetin, siyasi ve iktisadi ilişkilerin birleştirdiğini kaydetti. Aliyev, "Türkiye bizim için en yakın dost, kardeş, müttefik ülkedir. Bu müttefiklik son yollarda yeni bir aşamaya gelmiştir. Türkiye-Azerbaycan ilişkileri ülkelerimiz, bölgemiz için önemli bir duraktır. İcra ettiğimiz siyasi, iktisadi, enerji ilişkileri bizi daha da birleştirmektedir" dedi. Aliyev, Türkiye’nin güçlenmesi ile Azerbaycan’ın da rahat olacağını kaydederek,"Biz seviniriz ki Türkiye buhranlı yıllarda siyasi ve iktisadi şahitliği sağlamış, Türkiye ekonomisi uğurla inkişaf ediyor" dedi.
(İHA)