BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Erdoğan'dan Arınç'a: Düşman sevindirmeyelim

Başbakan Erdoğan, son bir haftadır yardımcısı Arınç'la yaşadığı 'çelişki' konusunda konuşurken, 'Düşman sevindirmeyelim' dedi. Erdoğan, yurttaşa 'gavat' diyen Adana Valisi'nin sözlerini tasvip etmediğini, ancak 'Vali'yi yedirmeyeceklerini' söyledi.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen haftadan bu yana aralarında gerginlik bulunan yardımcısı Bülent Arınç'a seslenerek, ''Pusuda bekleyenlere asla fırsat tanımayacağız. Ellerini ovuşturanlara fırsat vermeyeceğiz. Heveslerini kursaklarında bırakacağız. Her bir arkadaşımın böyle bir mesuliyetle hareket edeceğine, düşman sevindirmeyeceğine yürekten inanıyorum'' dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucuları arasında olan Bülent Arınç ile Erdoğan arasında geçen hafta ''kızlı erkekli evler'' tartışması sırasında bir gerilim yaşanmıştı.

Kızılcahamam'da partisinin toplantısında basına kapalı toplantıda konuşan Erdoğan'ın öğrencilerin kızlı erkekli konaklamalarına karşı önlem alınması için valiliklere talimat verdiği haberlerini yalanlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ertesi gün bizzat Başbakan tarafından yalanlanmıştı.

Sözünün arkasında duran bir lider olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, ''Karmaşık herşey olabiliyor'' dediği öğrenci evlerine muhafazakar demokrat bir hükümet olarak müdahil olduklarını ve valiliklere konuyla ilgili talimat verdiğini açıkladı.

Erdoğan'ın çıkışını, yaşam tarzına ve kişisel özgürlüklere bir saldırı olarak yorumlayan çevreler yoğun biçimde eleştirdi.

Arınç de TRT'ye çıkarak, Başbakan Erdoğan'a şu çağrıda bulundu: "Sayın Başbakanımıza buradan bir dost, bir arkadaş, onun bir kardeşi olarak seslenmek isterim ki hükümet sözcüsü olarak açıklamamla, kendisinin Başbakan olarak konuşması arasında apaçık bir çelişki vardır... Bu çelişkiyi en güzel şekliyle izah etmesi dün, bugün ve yarın kendisinden beklenir."

Her iki taraf haftasonunu suskun geçirmişti. Başbakan Erdoğan bu konuda ilk kez salı günkü grup toplantısında konuştu. Ancak konuşması sırasında Bülent Arınç salonda bulunmak yerine Meclis bahçesinde oturmayı tercih etti.

Erdoğan, doğrudan adını anmasa da, Bülent Arınç'la aralarında yaşanan krize gönderme yaptı.

Geçen hafta Adalet ve Kalkınma Partisi'yle sandıkta yarışamayacağını anlayanların pusuya yatıp farklı beklentilerin peşine düştüklerini savunan Erdoğan, ''AK parti çatırdasın, bölünsün diye dua ediyor, medet umuyorlar. Bu zavallılıktır, acınası bir durumdur. AK Parti hiçbir zaman bunların temennilerine fırsat tanımayacaktır. Bu parti içindeki hiçbir kardeşim inanıyorum ki pusuda bekleyen bu zavallılara ümit vermeyecektir'' dedi.

Erdoğan AKP kadrosu içinde zaman zaman farklı yaklaşımlar, yanlış anlamaların olabileceğini belirterek, şöyle konuştu:

''Şunu özellikle bilmenizi istiyorum. Oda şudur. Dava arkadaşlığının, kardeşlik hukukunun bir gereği olarak biz meselelerimizi aramızda konuşur çözüme kavuştururuz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Aramızdaki meseleleri kendi aramızda konuşacak ve çözüm yoluna koyarız. Pusuda bekleyenlere asla fırsat tanımayacağız. Ellerini ovuşturanlara fırsat vermeyeceğiz. Heveslerini kursaklarında bırakacağız. Her bir arkadaşımın böyle bir mesuliyetle hareket edeceğine, düşman sevindirmeyeceğine yürekten inanıyorum.''

'Gavat diyen Vali'yi yedirmeyiz'

Başbakan Erdoğan, gazetecilerin soruları üzerine, 10 Kasım Atatürk'ü anma törenleri sırasında kendisini protesto eden yurttaşa 'gavat' diyen Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'u da 'yedirmeyeceklerini' söyledi.

Erdoğan gazetecilerin soruları üzerine, ''Çok açık net söylüyorum arkadaşımızın tavrını doğru bulmuyorum. Ancak medya arkadaşımıza yapılan tavırları eden eleştirmez. 'Hükümet istifa', 'Allah belanı versin' diyorlar. O da insan kalktı bunu yaptı. Tabi ki doğru bulmuyorum. İçişleri Bakanıma talimat verdim. Usulen gerekli incelemeyi yapacaklar. Ama kusura da bakmasınlar. Valilerimizi de böyle provokatif eylemelere yedirmeyiz'' dedi.