BIST 10.248
DOLAR 32,25
EURO 34,67
ALTIN 2.395,76
HABER /  DÜNYA

Türkiye’ye torpil yaptım

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile Kazakistan arasında imzalanan ‘Ticaret ve Yatırım Formu’ anlaşmas...

Abone ol

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Türkiye ile Kazakistan arasında imzalanan ‘Ticaret ve Yatırım Formu’ anlaşmasında Türklere torpil yaptığını söyledi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) düzenlediği ‘Kazakistan Günleri’ kapsamında Samsun’da gelen Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, OMÜ Rektör Danışmanı Doç.Dr. Bekir Şişman ile birlikte Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, “Bizim Orta Asya ile ilişkilerimizi geliştirme yönünde çabalarımız var. Sizinle de iş birliği çalışmalarına açığız. Üniversitemiz Türkiye’nin en fazla Orta Asya kökenli öğrenci bulunduran üniversitelerinden bir tanesidir” dedi.

“TÜRKİYE’YE TORPİL YAPTIM”
Büyükelçi Canseyit Tüymebayev, 12 Ekim 2012 tarihinde Kazakistan’dan 100, Türkiye’den de bin işadamının katılımıyla gerçekleşen ‘Türkiye-Kazakistan Ticaret ve Yatırım Forumu’nda Türklerle anlaşılması için çok çalıştığını ve torpil yaptığını açıkladı. Sanayi konusunda Samsun’dan faydalanmak istediklerini belirten Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, “Kültürel eğitim alanında ve ticareti ekonomik alanda ilişkilerimiz daha hızlanması lazım. Bu konuda Samsun’un ayrı bir yeri olacak. Önümüzdeki sene Kars-Tiflis-Bakü yolu bittikten sonra Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye bağlantısı kurulacak. Bu konuda Samsun daha avantajlıdır. Amacımız daha iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Sanayi konusunda Samsun iyi bir il ve bu tecrübeden faydalanmamız gerekiyor. Çünkü bizim ilişkilerimiz konusunda en büyük sorun nakliye idi. İnşallah önümüzdeki sene bunlar çözülür. Samsun’daki ciddi Türk şirketlerinin biz Kazakistan’a gelmesini isteriz. Kardeş ülke olarak kaynaşalım. Biz de üretim yaparak diğer ülkelere ticaret yapmamız daha kolay, pek çok avantajlarımız var. Kazakistan ile Türkiye arasında mesafe var. Bu mesafeden dolayı da nakliyeler pahalı oluyor. Tarım, hayvancılık, tekstil, üretim ve sanayi alanında güzel bir Türk tecrübesi var. Bu konuda Kazakistan-Türkiye ortak sanayi bölgesi kurulmasında anlaşma imzalandı. Bu konuda bayağı iyi bir şekilde çalıştım. Özel olarak sadece Türkiye ile çalıştım. Açıkçası ben Türklere torpil yaptım” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Yılmaz, Büyükelçi’ye seramik tablo hediye ederken, Tüymebayev’de Başkan Yılmaz’a ‘Kazakistan Kızı Heykeli’ takdim etti.
(İHA)