BIST 9.722
DOLAR 32,53
EURO 34,79
ALTIN 2.429,90
HABER /  DÜNYA

Karpuz fiyatı düşünce...

Aşırı sıcak ve poyraz, Adana karpuzunun fiyatını düşürünce kilosu 100 kuruşa kadar düşen karpuza müşteri bulunamıyor.<br/>Adana Büyükşehir B...

Abone ol

Aşırı sıcak ve poyraz, Adana karpuzunun fiyatını düşürünce kilosu 100 kuruşa kadar düşen karpuza müşteri bulunamıyor.
Adana Büyükşehir Belediyesi Vedat Dolakay Hal Kompleksi’nde karpuz satıcıları, geçen hafta Adana’da etkili olan aşırı sıcak ve poyrazın karpuzlarda yanma etkisi bıraktığını, bunun da satışlarına olumsuz etki ettiğini söyledi.
Karpuz satıcısı Uğur Kopaç, karpuz fiyatlarında bir haftadır düşüş yaşandığını belirterek, "Normal güneşten zarar görmeyen karpuz fiyatları yüksek, ama yanık karpuzlar piyasayı etkiledi. Bunun için üreticilerle tüccarların büyük zararları var. Poyraz tarlalarda büyük zarara neden oldu. Poyraz nem oranından dolayı karpuzlarda yanma etkisi yaptı. Bu da fiyatı düşürüyor, fiyat düşünce iyi mal kârlı satılamıyor. Lezzetinde herhangi bir değişiklik yok ama gösteriş olarak kaybediyor" dedi.
Fiyatların arz talep meselesine göre de değiştiğini anlatan Kopaç, “Üretim çok, fiyatlar düşük. Burada da çiftçinin büyük kayıpları var. Birinci kalite karpuzun fiyatı 300 ile 400 kuruş, ikinci kalite karpuzun fiyatı ise 100-150 kuruş arasında. Bu brüt fiyatı ama üreticinin eline geçen para yüzde 50 düşük. Adana karpuzu Türkiye’nin her yerine hatta yurt dışına da gönderiliyor. Yurt dışına giden karpuzlar çok tutuluyor ancak nakliye ücretleri ve gümrük vergileri bunu engelliyor” diye konuştu.
Halde karpuz satıcılığı yapan Murat Karaüzüm ise, Adana’da etkili olan poyrazın tüm çiftçileri ve satıcıları olumsuz etkilediğini vurgulayarak, “Poyraz nedeniyle karpuzlarda yanma etkisi oluştu. Karpuzların görünüşünü etkileyen bu etkiden sonra fiyatlar düştü. Ona rağmen satış yapamıyoruz. Kamyonlarla mal geliyor ama olduğu gibi duruyor. Hiç satış yapamadık” şeklinde konuştu.
(İHA)