BIST 10.343
DOLAR 32,22
EURO 34,75
ALTIN 2.457,46
HABER /  EKONOMİ

Karel halka arzediliyor

Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölgesinin PBX pazar lideri Karel halka arz ediliyor.

Abone ol

Türkiye PBX santral sektörünün öncü kuruluşu Karel’in yüzde 26,92’si halka açılıyor. Karel Genel Müdürü Serdar Tunaoğlu, halka arzdan elde edecekleri geliri yatırım amaçlı değerlendireceklerini söyledi.

10 Ekim 2006, İstanbul; 1986 yılında kurulan, kendi Ar-Ge’sinde geliştirdiği telefon santrallarıyla Türkiye’nin yanısıra, Ortadoğu ve Afrika bölgesinin PBX Pazar lideri olan Karel halka arz ediliyor. Karel’in halka arzında toplam 4.900.000 nominal değerli payın 4.200.000’i sermaye arttırımı, 700.000’i ise ortak satışı yoluyla gerçekleşecek. Halka arz “Sabit Fiyatla Talep Toplanması” yöntemiyle yapılacak ve halka arz sonrası sermayenin , ek satış hariç, % 26,92’si arz edilecek. Halka arz satış fiyatı ise 1,00 YTL nominal değerli bir pay için 4,36 YTL olarak belirlendi.

Halka arzla ilgili bilgi aktarmak üzere Karel Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Tunaoğlu, Karel Genel Müdürü Serdar Tunaoğlu ile Karel Yönetim Kurulu Üyesi ve Ar-Ge Başkanı Yaman Tunaoğlu’nun katılımıyla bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya konsorsiyum lideri olan Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Sarper V. Özten ile Genel Müdür Yardımcısı Özlem Özyiğit’de katıldı.

“Dünya PBX pazarının ilk on firması arasında yer alacağız”

Karel Genel Müdürü Serdar Tunaoğlu, halka arzdan elde ettikleri geliri Türkiye’de ve yurtdışında yatırım için kullanacaklarını belirterek, 2000 yılında Uluslararası Gartner Araştırma Kurumunca dünyanın en büyük 25 üreticisinden biri olarak gösterildiklerini, 2012 yılına kadar hedeflerinin dünyanın ilk on üreticisi arasına girmek olduğunu kaydetti. Tunaoğlu şöyle konuştu:

“Dünyanın en hızlı büyüyen ve potansiyeli en yüksek sektörlerinden birinde faaliyet gösteren ve 1986 yılında yüzde yüz yerli sermaye ile kurulan Karel, geride bıraktığı 20 yıllık süre içinde teknoloji alanında dünya çapında söz sahibi bir kuruluş haline geldi. Başta telefon santralları (PABX) ve buna bağlı çevre birimleri olmak üzere telekomünikasyon ekipmanları üretimimizin yanısıra, elektronik devre kartı, proje hizmetleri, telekomünikasyon alanında ticari ürün, Ar-Ge hizmetleri ve Servis hizmetleri olmak üzere geniş bir faaliyet alanımız var.

Ar-Ge çalışmalarımızla dünyadaki son teknolojileri takip ediyor, Türkiye’de PBX sektörünün gelişmesine öncülük ediyoruz. Üretimden satış ciromuzun yüzde 10’unu Ar-Ge çalışmalarına ayırıyoruz. Karel’in başarısında güçlü Ar-Ge’sinin ve Ar-Ge çalışmalarına Türkiye standartlarının çok üzerinde dünyadaki gelişmiş ülke standartlarında kaynak ayırmamızın önemli bir etkisi var.

Bu gün 318 Yetkili Satıcısı, 500’ün üzerindeki satış noktası ve % 95 penetrasyonla 81 ilin 77’sinde en az bir Karel Elektronik Yetkili Satıcısı ile Türkiye’de konusundaki en etkin dağıtım kanallarından birine sahibiz.

Altyapı ekipmanları ve servis hizmetleri konularında Türk Telekom’un önemli tedarikçilerinden birisiyiz. 1993 yılından bu güne Türk Telekom için gerçekleştirdiğimiz 10 adet projenin toplam tutarı 24,3 milyon doları aşmıştır.

Ar-Ge ve Üretim yeteneğimizi endüstriyel elektronik konusunda da değerlendiriyoruz. 1997 yılından bu yana beyaz eşyalarda kullanılmak üzere elektronik kartlar tasarlayıp üretiyoruz. Arçelik’in elektronik kart alanında tedarikçilerinden biri durumundayız. Aselsan için de çeşitli Ar-Ge ve üretim projeleri başarıyla tamamlamış durumdayız.

Bugün 20’yi aşkın ülkeye ürün ve teknoloji ihraç ediyoruz. Gartner raporlarına göre 2005’de %27, 8 oranıyla Ortadoğu ve Afrika bölgesindeki pazar liderliğimiz devam ediyor. Türkiye PBX pazarında ise son üç yıldır %60 seviyesinde pazar payı ile lider konumdayız.

Halka arzdan elde edeceğimiz geliri üretim kapasitemizin yükseltilmesi, yurtiçinde marka bilinirliğimizin arttırılması yönünde satış ve pazarlama yatırımı yapılması, Ar-Ge yatırımları, ihracat faaliyetlerimizin arttırılmasına yönelik yurtdışında şubeler açılması, ortak üretim tesisleri kurularak buralarda marka yatırımları yapılması ve şirket satınalmaları için hazır bir kaynak yaratılmasında kullanmayı düşünüyoruz.

Hedefimiz, tüm dünyada rekabet gücümüzü artırmak ve PBX pazarında dünyanın en büyük 10 üreticisinden biri olmaktır.”

Karel büyümeyi güçlü finansal yapıyla gerçekleştiriyor.

Karel geçtiğimiz yıl 49,7 milyon YTL ciro elde etti. Geçen yılın ilk 6 ayında 22,5 milyon YTL olan cirosu bu yılın ilk 6 ayında %18 artarak 26,6 milyon YTL olarak gerçekleşti. Karel 2003 yılında %29 seviyesinde olan brüt kar marjını, 2005 yılında yüzde 36,6 seviyesine çıkardı. 2003 yılında yüzde 18 olan Vergi Amortisman Faiz Öncesi Kar (VAFÖK) marjını ise 2005 yılında yüzde 24,2 seviyesine yükseltti.