BIST 10.644
DOLAR 32,11
EURO 35,05
ALTIN 2.524,52
HABER /  GÜNCEL

Haremi kimse görmedi

Harem'e yapılan dalışlarda toplam 11.573 parça insansal atık çıkartıldı.

Abone ol

İstanbul’un insalsal atıklar açısından en kirli noktası sayılan Harem’e 1 ay boyunca dalarak kirlenmenin ürkütücü boyutlarını gözler önüne sermek isteyen Sualtı Temizlik Hareketi çalışmalarını tamamladı. Yapılan dalışlarda toplam 11.573 parça insansal atık çıkartılırken, dev araç lastikleri dikkat çekti.

“Marmara ölüyor çığlığını duymuyorsanız gelin iç yüzünü görün” sloganından yola çıkarak denizlerdeki kirlenmeyi göstermek isteyen STH üyesi gönüllü dalgıçlar, İstanbul’un en kirli noktası Harem’i pilot bölge seçti. Sualtındaki kirlenmenin aşırı boyutlarda olduğu ve hiç bir canlının yaşamasına olanak vermeyecek şekilde artan Harem Sahili’nde bir ayboyunca çalışan gönüllü dalgıçların çıkarttığı çöpler herkesi şaşırttı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birkaç sualtı kulübünün destek verdiği temizlik çalışmalarında gönüllü dalgıçlar toplayabildiği kadar çöpü karaya çıkarttı. Yengeç, deniz yıldızı, midye gibi küçük canlıların bile yaşam alanlarının yok olduğu görülürken, görüş mesafesinin çok düşük olması sebebiyle çalışmalar güçlükle tamamlandı. Sualtı zemininin kanalizasyon ve kimysal atıklarla kaplandığı ve suyun renginin siyaha yakın olduğu Harem’de elinden geleni yapan gönüllüler en çok dev araç lastiklerine şaşırdı.

Sualtı kirliliği ürkütücü boyutta

Kamyon ve tırlara ait olduğu tahmin edilen 87 dev lastiğin karaya çıkartılması için çaba gösteren gönüllüler, atıkların boğazdan geçen gemi ve teknelerden atıldığını tahmin etti. Başta plastik maddeler olmak üzere, metal kutular, yağ tenekeleri, halatlar, çocuk bezi, çeşitli boyutta şişeler, sandalyeler, halılar, demir çapalar, su deposu, mandal, metal plakalar, lastik parçalar, saç tokaları, kasetler, saksılar, sünger, hijyenik kadın pedi, conserve kutusu, mutfak eşyaları gibi çöpler katı atık kirliliğini gözler önüne serdi. Gönüllülerin çıkarttığı çöplerin içinden çıkan yengeç ve deniz yıldızı gibi küçük canlıların yaşam alanları olan denize tekrar göndermek için büyük çba sarf edildi. 11.573 parça katı atığın çıkartılmasına rağmen Harem’deki kirliliğin halen ürkütücü boyutta olduğu öğrenildi.