BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,17
ALTIN 2.473,34
HABER /  GÜNCEL

Karayılan Türk milleti sözü için ne dedi?

PKK'nın çekilme kararını açıkladığı basın toplantısı için Kandil'e giden Radikal yazarı Ezgi Başaran, Murat Karayılan ile konuştu

Abone ol

Anayasada Türk milleti sözünün kendilerini rahatsız edip etmediği yönündeki soruya Karayılan, "Türk milleti sözü bizi rahatsız etmez. Eğer Türk milleti herkesi kapsıyorsa bu herkesin tanımlanmasını da isteriz." diye cevap verdi.

Radikal yazarı Ezgi Başaran da Kandil'deki basın toplantısını takip edenler arasındaydı. Başaran KCK Başkanı Karayılan ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını taşıdı.

TÜM HALKLARIN RESMİNİ ÇEKEN BİR TANIM

(...)Kendisine “Anayasanın hayati olduğu bir sürece girdik dediniz, kırmızı çizgileriniz nedir, Türk milleti sözünün yer alması sizi çok mu rahatsız eder” diye sordum. Şöyle cevapladı: “Türk milleti sözü bizi rahatsız etmez. Eğer Türk milleti herkesi kapsıyorsa bu herkesin tanımlanmasını da isteriz. Terazinin bir tarafını diğerinden ağır yapmak olmaz. Biz Türkiye’de yaşayan tüm halkların ve grupların resmini çeken bir tanım olmasını isteriz. Ne eksik ne fazla.”

“Bu süreci kim bozarsa uluslararası platformda çok büyük negatif tepki alır” dışında gelecekle ilgili kati hiçbir cümle kurmamaya çaba gösterdi. Kandil’deki yönetim kadrosunun ileride ne olacağıyla ilgili konu da bunlardan biriydi. “Biz daha sürecin ilk aşamasındayız, bu meseleyi son aşamada konuşacağız.” 

BİZ DEVLETTEN ÇOK ÖCALAN'IN DEVLETE GÜVENİYOR OLMASINA GÜVENİYORUZ

Bugün gelinen noktayı ‘Önder Apo’nun Türk devleti ile beraber’ geliştirdiğini söyledi. “Tahmin edeceğiniz gibi çekilme kararını almak bizim için hiç kolay olmadı ama Önder Apo’nun çekilin çağrısının bizim için esas alınması gereken perspektif ve talimat olduğuna karar verdik” dedi. Yine cümle aralarında ima ettiği şuydu: Biz devletten çok, Öcalan’ın devlete güveniyor olmasına güveniyoruz. O nedenle bu kararı aldık. 

TOP ARTIK HÜKÜMETTE

Çözüm sürecinin üç aşamalı olduğunu, çekilme ile birinci aşamanın tamamlanacağını belirtti. Ve şunu ekledi: “İkinci aşama anayasal süreçtir ve tamamen devletin yükümlülüğündedir.” Biz üstümüze düşeni yaptık, sürecin ilerlemesi için top artık hükümette diyor.

BDP’nin konumuyla ilgili tutumu kaydadeğerdi. Öncelikle CHP’yi eleştirdi: “BDP’ye postacı demek haksızlıktır. CHP doğru yapmıyor. BDP bu süreçte şartların oluşması için ikna edici rol oynamıştır. Bundan sonra da rolü artacaktır.” Artacaktır dedi ama bu sözünün kıymetini azaltmamaya çalışarak ekledi: “Biz yine de Önder Apo’yla doğrudan irtibat kurmak istiyoruz, bu bizim için önemli. Sürecin hızlı yürümesi için de önemli.”