BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Karakışı bahara çeviren çiçek

Doğada kendiliğinden yetişiyor. Karakışın bahar rengi onlar...

Abone ol Doğada kendiliğinden yetişmesinin yanı sıra son yıllarda kültür bitkisi olarak da yetiştirilen nergis çiçekleri, kış ortasında baharı yaşatıyor.

Mersin'in Anamur ilçesinin yüksek kesimlerinde doğayı beyaza bürüyen nergis çiçekleri, kokusuyla olduğu kadar görüntüsüyle de bahar özlemini gidermeye yetiyor.

''Karakışları bahara çeviren çiçek'' olarak tanımlanan nergis çiçekleri, en önemli etken maddesi uçucu yağlar olması nedeniyle dalından koparılsa bile haftalarca kokusunu muhafaza edebiliyor.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, nergis çiçeklerinin Türkiye'de bilinen 9 türü bulunduğunu, bunlardan 1 ya da 2'si dışında tamamının kültür ortamında yetiştirilebildiğini belirterek, ''Her yıl eylül ayında itibaren çıkmaya başlayan nergis çiçekleri, çeşidine göre mayıs sonuna kadar doğayı süslemeye devam ediyor'' dedi.

Prof. Dr. Düzenli, nergisi diğer çiçeklerden ayıran yoğun kokusunun uçucu yağlardan kaynaklandığını belirterek, ''Nergisler süs bitkisi olmasının yanı sıra parfüm ve kozmetik sektörünün de ana hammaddelerinden birini oluşturuyor. Nergisler tıbbi yönden de yoğun olarak değerlendiriliyor.''