BIST 10.297
DOLAR 32,27
EURO 34,84
ALTIN 2.404,42
HABER /  GÜNCEL

 15 bin dosya Yargıtay rafında

Günde en fazla 120 dosyayı görüşebilen Yargıtay’da 15 bin dosya sıra bekliyor…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- Yargıtay’daki dava sayısı ve dava süresi; adaleti işlemez hale getiriyor eleştirileri üzerine çare aranıyor. Yargıtay’da birikmiş ve raflarda bekleyen tam 15 bin dosya var. An cak Yargıtay günde ancak 120 dosyayı ele alabiliyor. Her dosya birkaç defa ele alınırsa; günlük karara bağlanıp çıkan dosya sayısı 120’den de aşağıda. Bir dosyanın Yargıtay’a ulaşmasından sonra görüşülmesi için 15 ay geçmesi gerekiyor. Dava sürecinin hızlanabilmesi için her dava için ayrılacak sürenin en fazla 3 dakika olması gerekiyor.

Bu tablo karşısında Yargıtay’ı hızlandırmak için ‘makul süre’ önerisi geldi. TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülen ve kısa bir süre sonra Genel Kurul’a inmesi beklenen Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı’yla davaların ‘makul süre’ içinde bitirilmesi öngörülüyor.

Hukukçular Tasarıya konulan "hakim, yargılamanın makul süre içinde yapılmasını sağlamakla yükümlüdür" hükmüne karşılar. Bu kadar çok dosya varken makul süre içinde karar verilmesinin mümkün olmadığını söyleyen hukukçular, "Makul süre nedir, bu makul süre neye göre belirlenecek? Hukuk, bu kelimeden çok büyük bir yara alır. Makul süre içinde karar verilmesi mümkün mü” dediler.