BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Karadeniz'de büyük tehlike

Sakarya'nın Karasu ilçesinde büyük tehlike. Karadeniz sahilindeki erezyon ilçeyi su altında bırakabilir.

Abone ol

Zonguldak Karaelmas Üniversitesinin GPS sistemi ile yaptığı analizlere göre Karasu ilçesi birkaç yıl içerisinde deniz suyu baskınına uğrama riski taşıyor. Son bir yılda ilçede deniz suyu erozyonla yaklaşık 100 metre içeri girdi.

Karadeniz sahilindeki erozyonun boyutları iki yıl içerisinde çekilen fotoğraflar incelenip karşılaştırıldığında da açıkça görülürken, deniz suyunun ana caddeyi de aşması halinde ilçenin büyük bir bölümünün su altında kalacağı belirtiliyor.

Marmara Bölgesi'nde özellikle sabit ve dar gelirli kesimin tercih ettiği turizm mekanlarından biri olan Karasu İlçesi'nin Yalı Mahallesi'nde liman yapıldıktan sonra Karadeniz sahil şeridinde deniz suyu da içeriye doğru ilerlemeye başladı. Son üç yıldır görülen Karadeniz sahilindeki erozyon özellikle geçtiğimiz yıl daha da arttı.

Karasu İlçesi'nin 22 kilometrelik sahilinin liman bölgesi olan 2 kilometrelik sahil şeridinde etkili olan erozyon nedeniyle kabaran deniz suları sahildeki onlarca yazlık evi yutarken sular yaklaşık 100 metre içeri girdi. Belediye Plajı'nın da tamamen sular altında kaldığı bölgede deniz suyu festival alanına dayandı.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu Karasu'da 2 kilometrelik sahil şeridinde etkili olan erozyon sonrasında deniz sularının önlem alınmazsa ana caddeye geçmesi halinde ilçce merkezine gelmesinin kaçınılmaz olduğunu belirterek şunları söyledi:

Buradaki tehlike gerçekten büyük. Bunun çözümünün de bir an önce bulunması gerekiyor. Bir yıl içerisinde 100 metrelik sahili sular altında bırakan deniz suları hızla geliyor. Ana Caddeyi geçmesi halinde ilçe merkezine gelmesi kaçınılmaz. Bu korkunç gerçek ister istemez bizi ürkütüyor. Bununla ilgili olarak bakanlığın bir an önce önlem alması gerekiyor. Çünkü bölgede oturan halk endişeli. Hemen bugün bu tehlike belli sözkonusu olmayabilir. Ancak eger önlem alınmazsa iki yıl sonra bu korkunç son kaçınılmaz"