BIST 10.277
DOLAR 32,35
EURO 34,85
ALTIN 2.390,04
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Karadeniz yaylalarına toplu konut yapılıyor!

Prof. Dr. Yunus Şılbır, Aybastı-Perşembe Yaylası'nda yapılacak toplu konutların en verimli mera sahasında bulunduğunu söyledi.

Abone ol

Doğu Karadeniz Bölgesi Mera Uygulama Koordinatörü Prof. Dr. Yunus Şılbır, Aybastı-Perşembe Yaylası'nda yapılacak toplu konutların en verimli mera sahasında bulunduğunu söyledi. Şılbır, "İnşaat alanı belirlenirken üniversitenin görüşü alınmalıydı. Bu konuda bizden bilgi ve görüş istenmedi" dedi.

Turizm Merkezi olarak tescilli Perşembe Yaylası'na Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılacak 254 konut projesi tartışma meydana getirdi. Projenin en verimli mera sahasında kaldığını belirten Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr Yunus Şılbır, konutların yer seçiminin hem çevre hem de mera bakımından yanlış olduğunu söyledi.

Şılbır, "Konutların yeri biraz daha üst kısımlardaki çalılık ve taşlık alanda veya Perşembe yaylasının mevcut yerleşim alanında olabilirdi. Böylece Perşembe yaylasındaki çarpık yapılaşma giderilmiş ve modern bir görünüm kazanmış olurdu.

En doğrusu ise birkaç kişinin değil bütün Ordu ve çevre iller ile turistlerin de yararlanacağı bir yayla kent projesinin yine TOKİ tarafından yapılmasıdır. Bu durumda yaylalardaki kaçak yapılaşmanın da önüne geçilebilecektir. Trabzon Kayabaşı Yaylası'nda bu uygulama yapıldı.

 İçerisinde konaklama yerleri, lokanta, fırın kısacası tüm ihtiyaçları karşılayacak birimler yer alıyor. Böyle bir proje yaylalar da turizmi de geliştirir" dedi.

"YAYLALAR GELECEĞİMİZDİR"

Doğu Karadeniz Bölgesi Mera Uygulama Koordinatörlüğü görevini de yürüten Şılbır, Ordu'da hayvancılığın gelişmesi için mera alanlarında Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte mera ıslahı uygulamaları yapıldığına işaret etti. Şılbır, şöyle konuştu:"Perşembe Yaylası sadece Ordu'da değil bölgenin en kaliteli meralarına sahiptir. Konutların yapılacağı alan 1.sınıf mera özelliğindedir.

Ordu Valiliği mera komisyonu bu özelliği nasıl görmezden geldiğine bir anlam veremiyorum. Özellikle et fiyatlarının böylesine artış göstermiş olduğu zamanda kaliteli meraların önemi daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Doğu Karadeniz yaylaları kalitesi ve organik özellikleri ile her zaman dikkati çekmektedir. Her ne olursa olsun kaliteli yayla alanlarını korumamız gerekmektedir.

Bu bizim milli görevimiz olmalıdır. Ayrıca bu konuda siyasi davranmamak gerekir. Zira bu bizim geleceğimiz ile ilgilidir. Biz bölgemizde ve ülkemizde bizlere hayat verecek olan gelecek nesilleri kurtaracak, hayvancılığımızın can damarı, temiz çevre için ve yaban hayatını korumak için, erozyonu önlemek için, küresel ısınmaya karşı, bütün dertlere deva olan can damarımız meralarımıza sahip çıkalım"