BIST 9.525
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.489,83
HABER /  SAĞLIK

Kanser ve kalp ilaçlarına gizli zam

Başta kan​ser, kalp­da​mar ve kan has​ta​lık​la​rıın tedavisinde kullanılan ilaçlar olmak üzere 91 kalem ilaca 35 kuruş ile 58 lira arasında zam yapıldı.

Abone ol

İlaç tedariki sıkıntısı ilaç fiyatlarını vurdu. Türk Eczacılar Birliği (TEB) tamamı ithal bazı ilaçlar için zam yaptı.

91 kalem ilacın fiyatı 35 kuruş ila 58 lira arasında artarken 4 ilacın fiyatı düştü. Söz konusu ilaçların çoğu kalp damar, kanser ve kan hastalıkları tedavisinde kullanılıyor.

9 YENİ İLAÇ PİYASAYA ÇIKTI

Yine tamamı ithal 9 ilaç da piyasaya sürüldü. Türkiye’de ilaç fiyatlarının artması veya azalmasında karar verici mercinin Sağlık Bakanlığı olmadığını belirten TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, “Biz ilaç fiyatlarında Yunanistan ve Portekiz’i referans alıyoruz. Bu iki ülkede ilaç fiyatları artarsa ya da azalırsa bizde de aynısı ” dedi.

UCUZ İLAÇ ASLINDA BÜYÜK TEHDİT

Türkiye’de ilaç fiyat sisteminin çok sorunlu bir noktaya geldiğini belirten Kızılay, ''Ciddi anlamda tehlike çanları çalıyor, diyebiliriz. Türkiye’de 1 buçuk 2 liraya ilaç satıyoruz. İlaç fiyatları çok fazla düşünce artık üretici bu ilaçları üretemez hale geldi. Dolayısıyla çoğu ilaçlar piyasadan çekilmek zorunda kalacak. Benzeri sorun geçtiğimiz aylarda penisilinlerle ilgili yaşandı. Özellikle piyasada 10 liranın altındaki ilaçlarla ilgili bu sorun yakın gelecekte ciddi anlamda başımızı ağrıtacak” uyarısı yaptı.