BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

IŞİD Türkleri neden hedef aldı? İşte yanıtı

Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel, 'IŞİD’in rehinesi' başlıklı bugünkü yazısında örgütün neden Türkleri kaçırdığının arka planını aktardı.

Abone ol

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'daki konsolosluğu basıp neden Türkiye'yi karşısına aldığı sorusu gündemdeki sıcaklığını koruyor. Milliyet Kadri Gürsel, IŞİD'in Türkleri rehin alarak 'akıllıca' bir adım attığını söyledi.  

Türkiye'nin cihatçılara karşı önlem alma kararının ardından hedefe oturtulduğunu vurgulayan Kadri Gürsel, IŞİD'in Türkleri rehin alarak Ankara'yı frenlediğini yazdı.

TÜRKLER IŞİD'İN CANLI KALKANI


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Dışişleri Bakanı Joe Biden'dan, "Türklerin hayatını tehlikeye atacak adımlar atmayın" ricasını hatırlatan Gürsel, "IŞİD’in Musul Konsolosluğu’ndakileri rehin almakla kendi açısından ne kadar 'akıllıca' bir iş yaptığını gösteriyor. Rehin Türkler dış askeri müdahalelere karşı IŞİD’in canlı kalkanıdır. IŞİD’in rehineleri Ankara’yı Suriye bahsinde de bir adım atarken iki kere düşünmeye zorlayabilir" diye yazdı.

ANKARA CİHATÇILAR İÇİN ADIM ATMAYA HAZIRLANIYORDU

Bu rehine krizinin, Suriye’ye gidip gelmek için Türkiye’yi adeta bir otoyol gibi kullanan uluslararası cihadistlerin engellenmesi için Ankara’nın Batılı müttefikleriyle koordineli bazı adımlar atmaya başladığı yolundaki haberlerden hemen sonra meydana geldiğini anımsatan Gürsel, şöyle devam etti:

SINIRDA ÖNLEMLER ALINMAYA BAŞLANMIŞTI

Türkiye, El Kaide uzantısı En-Nusra’yı 3 Haziran’da nihayet “terörist” ilan etti; Ankara’nın Batılı müttefiklerinden Avrupa çıkışlı cihadistler hakkında gelen istihbaratı değerlendirerek sınırlarında önlem almaya başladığı haberi sızdı; Dışişleri’nin iki numarası Feridun Sinirlioğlu 9-10 Haziran’da Washington’da cihadistler konusunun da gündeminde yer aldığı üst düzeyli görüşmeler yapmaktaydı.
AKP’nin Esad’ı devirme politikası uzun zaman önce çöktü... Dolayısıyla, buharlaşmış sınır üzerinden Suriye ile Türkiye arasında mekik dokuyan cihadistlerin görmezden gelinmesinin bir anlamı da kalmamıştı.

REHİNE KRİZİ FRENLEYİCİ OLDU

Cihadistler meselesi, AKP iktidarının muradına nail olamadığı Suriye politikasının yol açtığı muazzam hasarın sadece bir boyutudur. Ankara’dakiler cihadistler meselesini Batılı müttefiklerinin de baskısı sonucunda şimdi gerçekten halletmek gerektiğini düşünüyorlarsa, bu rehine krizinin frenleyici etkisini üzerlerinde hissedebilirler.