BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.436,94
HABER /  GÜNCEL

Kandahar'da camiye intihar saldırısı

Afganistan'da Karzai'nin üvey kardeşi için mevlit okunduğu sırada düzenlenen intihar saldırısında en az dört kişi öldü. BM, sivil ölümlerinde artış yaşandığını söylüyor.

Abone ol

Kandahar'da bugün bir camiyi hedef alan saldırıda da en az dört kişi hayatını kaybetti.

Saldırının Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin önceki gün öldürülen üvey kardeşi için mevlit okunduğu sırada meydana geldiği açıklandı.

Ölenler arasında Kandahar vilayetinin en üst düzey din adamı da bulunuyor.

Kandahar polisi, olayın bir intihar saldırısı olduğunu duyurdu.

Bir yetkili Fransız Haber Ajansı AFP'ye ''Dini tören sona ermek üzereyken düzenlenmiş. Patlayıcı caminin içinde infilak etmiş'' dedi.

Sivil ölümlerinde artış

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan'da meydana gelen sivil ölümlerinde dikkat çekici bir artış yaşandığını açıkladı.

Örgütün Kabil'deki temsilciliği bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15 oranında artış kaydedildiğini duyurdu.

Ölümlerin büyük bölümünden hükümete karşı mücadele eden silahlı güçler sorumlu tutuluyor.

Ancak NATO'nun hava saldırılarının neden olduğu can kayıpları da arttı.

BBC'nin Kabil Muhabiri Jonathan Beale, Batılı liderlerin güvenlik konusunda ilerleme sağlandığı iddialarına karşın BM'nin Afganların günlük yaşamındaki şiddetin daha da kötüye gittiğini ortaya koyduğunu aktarıyor.

BM verilerine göre, son altı ayda 1,462 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerinden yüzde 80'inden ise BM sorumlu.

Ölümlerin büyük bölümü ise, yol kenarına yerleştirilen bombalar ve el yapımı patlayıcılarla gerçekleştirilen saldırılar sonunda meydana geldi.

Ancak BM, intihar saldırılarında da artış olduğunu kaydediyor.

Aynı araştırmaya göre, Afgan hükümeti ve NATO güçlerinin düzenlediği hava saldırılarında ölenlerin sayısı ise 79 olarak belirlendi.