BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,93
ALTIN 2.434,45
HABER /  GÜNCEL

Kanal İstanbul nereden geçiyor bakan güzergahı açıkladı

İSTANBUL beklediği projenin ayrıntılarını bugün öğrendi. Saat 9.30'da kameraların karşısına geçen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahını açıkladı. Çılgın Proje olarak nitelenen Kanal İstanbul bakın hangi ilçelerden geçecek.

Abone ol

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, bugün, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2011 yılında açıklanan ve kamuoyunda "çılgın proje" olarak bilinen Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin detayları paylaştı. Kanal İstanbul'un geçeceği güzergah belli oldu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan olduğu dönemde açıkladığı Çılgın Proje olarak bilinen Kanal İstanbul'un merakla beklenen güzergahı belli oldu. Saat 09.30'da basın toplantısı düzenleyen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan  'Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru Kanal İstanbul projesinin yolu olarak tespit edilmiştir. Güzergah 45 kilometredir. Küçükçekmece Gölü'nden başlayacaktır.' açıklamasını yaptı.

Kanal İstanbul'un detaylarını açıklayan Arslan'ın ifadelerinden satırbaşları şöyle:

- Çevresel koşullar ile maden alanlarını, sit alanları, hassas alanları, yer altı ve yer üstü toprak ve su kaynakları ayrıca kanal uzunluğu, kamulaştırma gibi etkenler çerçevesinde de dikkate alınarak 5 farklı güzergah üzerinde çalışmalar devam ettirildi.  Kanal güzergahı boyunca tek bir yer altı sularının bulunmadığı tespit edildi. 

- Kanal İstanbul projesinde tsunami ile parametreler belirlenirken, kayıtlı tüm veriler çerçevesinde detaylı çalışmalar yapılmış ve olumsuz etkisinin olmayacağı da tespit edilmiştir. 

GÜZERGAHI: KÜÇÜKÇEKMECE-SAZLIDERE-DURUSU

Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridoru Kanal İstanbul için en uygun güzergah olarak seçilmiştir. Küçükçekmece gölünden girecek, Sazlıdere barajının oradan Karadeniz'e çıkmış olacak. Güzergah yaklaşık 45 kilometredir.

3 TANE BATIRMA TÜP

- Kanal İstanbul'un hafriyatından 3 yeni ada yapılacak.

BU SENE İÇİNDE İLK KAZMA

- Kanal İstanbul'da ihale süreci başladı, sondaj çalışması için ilk kazma vuruldu.

- Bütün bu çalışmalar sonucunda ülkemizin Trakya tarafından olası bütün etkileşimler, kentsel dönüşümle dahil etkileşimler dikkate alınarak güzergah oluşturuldu. Bundan sonra artık çalışmalarımız Küçükçekmece, Sazlıdere, Durusu üzerinden devam ettirilecek. Bu sene içinde yap işlet devret modeli ile karma bir model ile ihale sürecini bitirip, kazma vurmayı hedefliyoruz.

İşte o güzergahın haritası...