BIST 10.337
DOLAR 32,26
EURO 34,70
ALTIN 2.400,72
HABER /  GÜNCEL

Kanal D ve CNN Türk'ten tarihi karar

Terör saldırıları sonrası medyanın tavrını eleştiren Başbakan Erdoğan'a Mehmet Ali Birand'tan destek geldi..

Abone ol

GAZETECİLER.COM- Kanal D ve CNN Türk terör saldırıları sonrası cenazelerde şehit ailelerinin feryat-figan ettiği görüntüleri ekranlara taşımayacak.. Bu tarihi tararı usta gazeteci Mehmet Ali Birand aldı.

Başbakan Erdoğan'ın medyaya yönelik "bilerek ya da bilmeden terörün yandaşı oldular" eleştirisi bugün gazeteci yazar Hadi Özışık'ın Best FM'de hazırlayıp sunduğu Konuşan Türkiye programında tartışıldı. 

"Başbakana eleştirileri nedeniyle kızmasına rağmen, ona hak verenler de var. Bunlardan birisi de Mehmet Ali Birand" diyen Hadi Özışık, Birand ile Erdoğan'ın eleştirilerini yorumladı.

Birand, programda çok önemli bir açıklama da yaptı: "Kanal D ve CNN Türk'ün artık şehit ailelerinin feryadlarını yansıtan haberlerini yayınlamayacağını" açıklayan Birand "Başbakan medyaya kızmakta haklı mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Erdoğan kızmakta haklı ama bu haklılığı gölgeleyen öyle bir hali oldu ki ben bile rahatsız oldum. Bu medya bu ülkenin medyası. 'Siz teröre yandaşsınız demek' çok büyük haksızlık. Sadece başbakan şikayetçi değil. Ben çuvaldızı kendime batırıyorum. Terör eylemleri artışa geçtiği zaman Genelkurmay Başkanı da bundan rahatsız ve şikayetçi olduğun söylemiş, rica etmişti."

O GÖRÜNTÜLERİ KANALLAR NEDEN YAYINLIYOR?

Özışık'ın "Peki neden devam ediyor bu yayınlar? İşiçleri Bakanı da yaptığı toplantıda yayınlamayın demişti. Ama hala yayınlanıyor" şeklindeki sözlerine Birand şöyle yanıt verdi:

"İki nedeni var. Birincisi Alışkanlık var. Bu yayınlarla medya kendisini şehit ailelerinin acısını paylaşmış gibi görüyor. Biz çok tartışıyoruz Kanal D'de. Anaların babaların acı çığlıklarını yayınlamıyoruz. Ama bir yandan da korkuyoruz. Çünkü "Acısını bile vermedi şehit analarının namussuzlar!" diye suçlanıyorsunuz yayınlamazsanız. Bir iki değil, yüzlerce mail, mektup geliyor.  Bu ikisi bir araya gelince haberi yapan editör 'kullanayım' diyor."

BİRAND ARTIK AİLELERİN FERYADLARINI YAYINLAMAYACAK

Hadi Özışık bunun üzerine konuğuna televizyonların intiharlar ile ilgili olarak aldığı kararı hatırlattı ve şu soruyu sordu: "Reyting namussuzluğu yapılmıyor mu bizim medyamızda?"

Mehmet Ali Birand ise şu çarpıcı açıklamayı yaptı: "Benim kanallarım, Kanal D ve CNN Türk, karar verdi, şehit cenazelerini göstereceğiz ama anladık ki biz bu görüntülerle toplumu geriyoruz. Ailelerin acılarını paylaşmanın ötesine geçtik. Biz bunu anladık ama anlamamız zaman aldı.

Birand'a "Sen o görüntüleri sunarken öfkeleniyor musun?" diye soran Hadi Özışık'a konuğu şöyle yanıt verdi:

"Öfkelenmez olur muyum? Hem de nasıl öfkeleniyorum... 'Nasıl olur da bir aileyi bu hale sokabilir bu hayvanlar' diyorum.
Ama anaların çığlığını duymasam da hissediyorum bunu. Bunun için karar verdik, 'Bitti kardeşim, biz bunu yayınlamıyoruz' dedik.
Ben medyada genel kararlar alınmasını istemiyorum. Herkes kendi bildiğini yapsın."

"BAKANA YALTAKLANAN GENEL YAYIN YÖNETMENLERİ VAR"

"İçişleri Bakanı ile yapılan toplantıda başka, dışarıda başka konuşan; içeride İçişleri Bakanı'na yaltaklanan, dışarıda ise başka konuşan, mesleğimizi yüz karaları olan yayın yönetmenleri var. Bu konuyu nasıl halledeceğiz?" diye soran Özışık'ın sorusuna ise Birand şöyle yanıt verdi:

"Ali Kırca'nın önerisi akil adam önerisiydi. O öneriyi sansür önerisine dönüştüren arkadaşımızın yaptığı çok kötüydü.
Ben Başbakan'a şundan dolayı alınıyorum: o kadar sert aşağılayıcı bir söylem kullanıyor ki medyaya karşı, onunla birlikte aynı düşündüğüm konularda bile
'aaa yeter ama' diyorum. Başbakan tepkisinde haklı ama ölçüsünü kaçırdı.

Özışık'ın "Başbakan hepinizi, medyanın yöneticilerini toplasa ve karşılıklı konuşsa, bu dediklerini yüzyüze anlatsa sizlere, o zaman ne yaparsınız?" şeklindeki sorusuna ise Biran'dın yanıtı şöyle oldu:

"Orada bir sorun yok, Başbakan bizi karşısına alıp düzgün konuşsa, hepimiz haklısınız deriz zaten."

REYTİNG KAYGISI OLMAYACAK MI?

"Terör eylemlerinin sonucundaki görüntüleri yayınlamayacağım diyorsun ama herşeyi reytinge göre düzenleyen isimler bu uygulamaya devam edince etkilenmeyecekmisiniz?" sorusunu ise Birand şöyle yanıtladı:

"Ben o riski aldım. En fazla senin reyting'in düşüyor, sen git başkası gelsin der. Ben de ona eyvallah der geçerim. Ne yapayım."